BRÜKSEL (İHA) - İstanbul trafiği için çözüm olarak getirilen metrobüslerin üretildiği Hollanda VDL Grubu bünyesindeki fabrikada hummalı çalışma devam ediyor.
Türkiye için üretimine halihazırda devam edilen metrobüsler, güvenlik açısında çarpışma testlerine tabi tutulurken, Türkiye için bazı bölümlerinde güçlendirme ve değişikliklere gidildi. Projeyi çizim tahtasından yollara çıkarana kadar tüm aşamalarıyla bizzat ilgilenen Proje Müdürü Rob G. Vos, metrobüs projesi, araç ve projenin detayları ve İstanbul'a verilecek olan araçlar hakkında İHA mikrofonlarına açıklamalarda bulundu. Proje Müdürü Rob G. Vos, "Türkiye bu araçları ihraç ettiğimiz 3'üncü ülke. Kendi ülkemizin Eindhoven şehrinde 5 yıldır hizmet vermekte olan bu araçların başarısının ardından ilk olarak Kuzey Fransa'da araçlarımız kullanılmaya başlandı ve daha sonra da İtalya araçlardan aldı" dedi.
Türkiye'de şimdilik faaliyet gösteren iki metrobüsle ilgili olarak ise Vos, "İstanbul'daki metrobüs hattı bu hafta sonu açıldı; ancak orada kullanılanlar sadece demo araçları. Yani kiralanmış veya orada çalışmaya devam edecek değiller. Birkaç gün sonra Hollanda'ya geri dönecekler. Araçları Türkiye için özel standartlarda ürettik. Mesela İstanbul için araçlar daha uzun yapıldı ve klima sistemleri özel olarak dizayn edildi. Avrupa ülkelerinin aksine Türkiye'de iklim koşulları yıl içerisinde hayli farklılık
gösterdiği için klima sistemleri burada kullandıklarımızdan çok daha güçlü ve üstün" şeklinde konuştu.
Metrobüs konseptinin şimdilik dünyada başka bir şirket tarafından kullanılmadığını bu sebeple de rakipleri olmadığını belirten Vos, "Herkesin neden normal otobüs veya tren yerine bu cihazların kullanıldığını merak ettiğini biliyorum. Bu son derece yüksek teknoloji ürünü bir araç; bir o kadar da sağlam ve güvenilir. Normal otobüslerden çok daha uzun ömürlü ve tüm zor koşullara dayanaklı. Güvenlik için elimizden gelen her şeyi yaptık. Çift katmanlı fiber glass panellerden çelik barlara kadar. Bir tren gibi hızlanabiliyor ve bir tren kadar insan alabiliyor. Bununla birlikte bir tren kadar maliyetli değil. Her ülkeye benzer birim fiyatla sattığımız bu araçla birlikte gerekli altyapı çalışmasına da destek veriyoruz. VDL Grubu'nun İstanbul ile eskiye dayanan bir ortaklık ilişkisi var. Daha önceki otobüsler de bizim tarafımızdan üretilmişti. Hatta şu an kullanılan çift katlı otobüsler de bizim ürünlerimiz. İnanıyoruz ki bu ilişkinin henüz başındayız ve metrobüs İstanbul için son projemiz olmayacak" diye konuştu.
Projenin tam teslimatının önümüzdeki yıl biteceğini belirten Vos, metrobüslerin İstanbullulara hayırlı olmasını da diledi. Boyu 26 metre olan yaklaşık 220 yolcu kapasiteli metrobüsler yola döşenen manyetik çiviler aracılığıyla şoförsüz de kullanılabilecek. Yanlamasına da hareket özelliği olan araçlarda manevra sorunu yaşanmayacak. Metrobüsler ayrıca çevre dostu, dizel ve elektrikli olmak üzere hibrid motor sistemine sahip. Otomatik kontrol sistemine sahip olan araçlar şoförsüz olarak da kullanılabiliyor. Metrobüsler duraklara sıfır yanaşabilen metrobüsleri engelliler de sorunsuz şekilde kullanabiliyor. Proje kapsamında günlük ortalama 170 bin yolcu taşınması hedefleniyor.