İSTANBUL (İHA) - Taşı toprağı altın olan İstanbul'un çöpü de gübre ve elektrik oldu. Geçen hafta çöpten kompos gübre üreten tesisleri hizmete açan Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, çöpten elektrik enerjisi temin eden tesisin açılışını da dün gerçekleştirdi.
Eski Kemerburgaz Çöplüğü'nde kurulan tesisin açılışında konuşan Başkan Gürtuna, İstanbul'un çok önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirterek, "Çöp dağları eskiden negatif enerji veriyordu, şimdi pozitif enerji üretiyor. Bu tesisle bir nevi bir taşla 10 kuş vurulmuş oldu" dedi. Gürtuna açtıkları tesisin bir benzerini kurmuk için Bulgaristan ve Yununistan'dan teklif geldiğini kaydetti.
METRO'NUN ELEKTRİĞİ ÇÖPTEN Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Ahmet Önal, tesisin 6 milyon metreküp çöpün bulunduğu 1998 yılında kapatılan 18 yıllık Kemerburgaz Çöplüğü üzerinde kurulduğunu ve 7 trilyon 500 milyar liraya mal olduğunu söyledi.
Önal, çöplükte 58 hektarlık bir alanda 180 adet çöp gazı çıkarma kuyusu inşa edildiğini belirterek "Bu kuyulardan çıkan metan gazı ile 6 MW'a kadar elektrik üretilebiliyor. Tesis 15 yıl süreyle 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede. Üretilen elektrikle Taksim-4. Levent Metrosu ve Kompost Gübre Fabrikası'nın da aralarında bulunduğu bazı tesislerimizin enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Artan enerjiyi de belediyenin elektrik faturalarına mahsuben TEDAŞ'a satıyoruz. Ayrıca elde edilen termal enerjiyi de Hamidiye A.Ş. ve Park Bahçeler müdürlüğümüzde kullanıyoruz" dedi.
Tesisi yapan Yapısal firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kadir Salman da, hedeflerinin yakıtı çöp olan enerji santralleri kurmak olduğunu kaydederek, "İstanbul'un her ilçesinde bir santral kurulabilir. Böylece çöp transferlerine gerek kalmaz, olumsuzlukları da ortadan kalkmış olur" şeklinde konuştu.
7 trilyon 500 milyar liraya mal olan tesis, 15 yıl süreyle 10 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak.