KARS (İHA) - Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Doğunun geri bırakılması sonucu göç verdiğini ve bu göçün de metropollerde huzursuzluğa dönüştüğünü ileri sürerek, "Bu insanlar doğduğu yerde doysaydı bu huzursuzluklar olmazdı" dedi.
30 yıldan beri Ticaret Borsası Başkanlığını yürüten İsmet Çelik, yaptığı açıklamada, her hükümet döneminde Doğunun sorunlarını dile getirmeye çalıştığını ifade etti. İsmet Çelik, şimdiye kadar toplam bin 500 dosya hazırladığını, İsmet İnönü döneminden itibaren hükümete Doğu ile ilgili projeler sunduğunu fakat bugüne kadar bu projelerinin olumlu bir sonuca ulaşmadığını belirtti. Çelik, "30 yılda ilin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bin 500 dosya gönderdim. Şimdi hepsi sadece rafları süslüyor. Onlara baktıkça kendime ve Kars'a acıyorum. Çünkü hiçbirinden olumlu bir sonuç gelmedi ve halen 30 yıl önceki söylediklerimi söylüyorum. Daha yeni yeni geriye dönüş başlıyor ve hayvan gübresinin önemi vurgulanıyor, sulama barajları ön plana çıkıyor" diye konuştu.
Çelik, hayvancılığın geliştirilmesinin Doğunun göç vermesini engelleyeceğini de kaydederek, Doğu illerinde sosyal barışın bozulduğunu ileri sürdü. Başkan Çelik, "En küçük bir hadiseden büyük aile kavgaları ve ölümler meydana geliyor. Onunla da kalınmıyor, metropol şehirlere büyük bir göç yaşanıyor. Büyükşehirlerde bugün gasp, kapkaç, dolandırıcılık yapanlar genelde işsizlik nedeniyle buralardan giden insanlardır. Bu insanlar doğduğu yerde doysaydı bu huzursuzluklar olmazdı. Bugün batıya yapılan yatırımların az bir kısmı yıllardan beri Doğuya yapılsaydı buradaki insanın da karnı doyacak ve göçe ihtiyaç duymayacaktı. 1950'lerde Kars, Ardahan ve Iğdır bir iken 12 milletvekili çıkarıyordu. Şimdi ise üç ilin toplam 7 vekili var. Nüfusun yüzde 70'i göç etmiş durumda" şeklinde konuştu.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılık ve tarımın bitirildiğini ileri süren Çelik, 1980'lere kadar hayvan sayısının 3 milyon 600 bin olduğunu belirtti. Çelik, "1980'li yıllarda hayvancılığa ve tarıma verilen değer hükümet tarafından düşürüldü ve buradaki hayvancılık günden güne dibe vurdu. Şimdiki hayvan sayımız 1980'lerin öncesinin dörtte birine tekabül ediyor. Büyükbaş hayvan sayısı 450 bin, küçükbaş hayvan sayısı ise 600 bin civarındadır. Bölgede yapılması gereken yatırımların başında tarım ve hayvancılık gelmelidir. Devlet Su İşleri (DSİ) buralarda ne kadar çok güçlendirilirse hayvancılık da o kadar güçlü olacaktır" diye konuştu.
Kars'ın trafik çıkışı bulunmayan bir yer olduğunu belirten Çelik, Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) bakımından da son sıralarda yer aldığına işaret etti. Çelik, devletin yörelere göre kırsal kalkınma planı uyguladığını ama bunun yeterli olmadığını savunarak, şöyle devam etti:
"Çünkü az destek ile kalkınmak mümkün değil. İnsanlar aç ve işsiz. Bölgelerarası kalkınmışlığın birbirine yaklaşık bir hal alabilmesi için devletin kalkınmakta öncelikli yöre dediği yerlere ARGE çalışmaları için gerçek tedbirler alınmalıdır. Gerçek tedbirler dediğim, Kars 8 ay kışı 4 ay yazı olan bir bölgedir. 10 gündür buraların karı başladı, herkes hayvanını içeri almaya başladı. Yakacağını, giyeceğini, yiyeceğini alması lazım. 8 ay buralarda gizli işsizlik var. 4 ay tarım ve hayvancılık derken uğraşacağı bir şeyler var."