YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meü’de Flört Şiddeti Araştırması

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) Öğretim Görevlisi Asiye Uzel, flört...

Meü’de Flört Şiddeti Araştırması

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) Öğretim Görevlisi Asiye Uzel, flört şiddetine yönelik yaptıkları araştırmada, aile içi şiddet gören öğrencilerin yüzde 12’sinin son 4 yıldır şiddet uyguladığı ve fiziksel şiddetin uygulandığı kişilerin yüzde 25’inin öğrencilerin sevgilisi olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi.

MEÜ MERKAM, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde “Üniversite Öğrencilerinde Flört Şiddeti” konulu forum düzenledi. Foruma MERKAM Yönetim Kurulu üyeleri, öğretim elemanları ve öğrenciler ile kadın konusunda çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri katıldı.

MERKAM Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Feyza Toktaş’ın çalışmaları ile ilgili kısa bir bilgi verdiği forumda, MERKAM Yönetim Kurulu üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay, MEÜ son sınıf öğrencileri üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Flört şiddetinin aile içi şiddet gibi müdahale edilmeyen, kişilerin ilişkinin dinamiği ve özeli içinde yaşadıkları ve çoğu zaman gizli kalması taraflarca tercih edilen şiddet türü olduğunu belirten Vefikuluçay, “Literatürde şiddete maruz kalma açısından en fazla risk altında olan gruplardan biri ergenlerdir. Yapılan araştırmalarda aile içi şiddete maruz kalan çocukların ileride flört şiddeti uyguladıkları belirlenmiştir” dedi.

Aile içi şiddete maruz kalan çocuklarda görülen sorunları da aktaran Vefikuluçay, flört şiddetinin ayrım yapmaksızın her kesimden ve sosyo-ekonomik düzeyden insanlar tarafından yaşanabileceğinin altını çizdi. Toplumda flört şiddeti denildiğinde sadece fiziksel şiddetin anlaşıldığını dile getiren Vefikuluçay, kıskanmak, alay etmek, ihmal etmek gibi davranışların flört şiddeti olarak algılanmadığını vurguladı.

Öğretim Görevlisi Asiye Uzel ise “Mersin Üniversitesi son sınıf öğrencilerinin şiddeti kabul etme durumları” başlıklı sunumunda, 2011 yılında mezun olan bin 292 kız öğrenciden 624’üne ve bin 80 erkek öğrenciden 473’üne ulaşarak yaptıkları çalışmanın sonuçlarını aktardı. Çalışmada çok ilginç sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Uzel, bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’sinin ailede fiziksel şiddete, yüzde 19’unun ailede sözel şiddete, yüzde 2’sinin ise ailede cinsel şiddete maruz kaldığını ve yaklaşık yüzde 12’sinin son 4 yıldır şiddet uyguladığını söyledi. Buna göre, şiddet görenlerin şiddete daha meyilli olduğuna işaret eden Uzel, fiziksel şiddetin uygulandığı kişilerin yüzde 25’inin ise öğrencilerin sevgilisi olduğunu bildirdi. Bunun nedenlerinin de yüzde 27 kıskançlık, yüzde 16 psikolojik sorunlar, yüzde 13 toplumsal baskı, yüzde 10 iletişimsizlik olarak elde edildiğini vurgulayan Uzel, anket sonuçlarından elde ettikleri, “Kız arkadaşını dövecek kadar öfkeli olan bir erkek onu çok seviyor olmalı”, “Birlikte çıkan çiftler arasındaki şiddet ilişkiyi geliştirici olabilir” fikrine katılan yüzde 11 civarında öğrencinin var olduğunu ve bunun korkunç bir oran olduğunu dile getirdi. Uzel, ankette “Kızlar bazen çıktıkları erkek tarafından dayak atılmasını hak ederler” fikrine katılan yüzde 17 civarında, “Erkek arkadaşını kasıtlı olarak kıskandıran bir kız dayak atılmasını hak eder” fikrine katılan da yüzde 21 civarında öğrencinin olduğu bilgisini verdi. Anne-babanın okur-yazarlığı arttıkça fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmanın azaldığını, sosyal bilimler öğrencilerinin şiddeti kabul etme durumunun fen bilimleri öğrencilerinden daha fazla olduğunu, 25-29 yaş arasındakilerin erkeğin kadına uyguladığı şiddeti daha fazla kabul ettiğini, erkeklerin kızlara göre şiddeti daha fazla kabul ettiğini belirten Uzel, sigara kullananların daha fazla şiddete meyilli olduğu gibi çarpıcı sonuçları elde ettiklerinin de altını çizdi.

Flört şiddetini önlemek için yapılması gerekenler ve çözüm önerileri üzerine kısa bir sunum yapan Öğretim Görevlisi Tuba Güner de şiddetin, modern hayatın en çarpıcı ve önemli sorunlarından biri olarak kendini gösterdiğine vurgu yaptı. Eğitimin ve psikolojik destek almanın şiddeti önlemede çok büyük rolü olduğuna dikkat çeken Güner, gençlerin bu konuda bilinçlendirilmesi, farkındalık geliştirmelerinin sağlanması gerektiğini kaydetti. Güner, okullarda ve üniversitelerde genç çiftler arasında yaşanan şiddetin önlenmesi ve azaltılması için programlar oluşturularak yaşama geçirilmesi, ailelere ve yetkililere de bu konuda duyarlılık kazandırılması, şiddet uygulayanlara yönelik çalışmalar yapılması, flört şiddeti varlığında aile içi şiddetin irdelenmesi gerektiğini de kaydetti. Gençlere danışmanlık ve tedavi hizmetleri sunan merkezler kurulmasının önemi üzerinde duran Güner, gençlere öfke ile baş etmenin yollarının ve şiddete maruz kalındığında yapılması gerekenlerin öğretilmesi, psikolojik destek için mekanizmalar kurulması, şiddete yönelik yasal düzenlemeler yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler