YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mevlana Dostları Bursa Mevlevihanesi’nin İhyasını İstiyor

Kent Konseyi Tarih ve Kültürel Miras Komisyonu üyeleri, 1950’de yıkılan ve yeri su idaresine verilerek...

Mevlana Dostları Bursa Mevlevihanesi’nin İhyasını İstiyor

Kent Konseyi Tarih ve Kültürel Miras Komisyonu üyeleri, 1950’de yıkılan ve yeri su idaresine verilerek ortadan kaldırılan Bursa Mevlevihanesi’nin yeniden inşa edilmesini istedi.

Pınarbaşı Mezarlığı karşısında Sultan I. Ahmed tarafından 1611 yılında Bursa kadısına ferman yazılarak kurulan Bursa Mevlevihanesi 1950'li yıllarda çöktü. Semahanesinin ve müştemilatının bütün detayları ile fotoğrafları bulunan tarihi mekanda bugün Mevlana Hazretlerinin Mesnevi’sini okumak isteyen bir grup münevver vatandaş, belediye ve vakıflardan bu eski mekanın yeniden inşaa edilmesini istiyor.

Bursa’da çeşitli mekanlarda bir araya gelerek Mesnevi kitabından okumalar yaptıklarını belirten grup, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bakan Bursa Milletvekili, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a 1 yıl önce taleplerini dosya halinde iletmelerine rağmen bu konu ile ilgilenmemesine anlam veremediklerini söylediler. Tarihi eserlerin ihyasındaki adı dünya çapında duyulan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi göreve davet eden Mesnevihan grubu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 400 metrekare taban alanı bulunan semaheneyi, rekonstrüksiyon yapılacağı için güneydoğu istikametine kaydırmaya müsaade ettiğine dikkat çekti.

Mevlevihanenin bulunduğu kısımda bugün su deposunun bulunmasının eserin ihyasına engel teşkil etmeyeceğini kaydeden Tarihi ve Kültürel Miras Grubu üyelerinden Mimar Erdoğan Emre, “Bursa Mevlevihanesi ile postnişin Cununi Ahmet Efendi’nin vakfına ait bir vakfiye ile asırlarca hizmet vermiş. Mevlevihane ve külliyesinde ilk inşa edilmesini istediğimiz mekan semahane kısmıdır. Bütün detaylarını gösteren 120'den fazla fotoğrafı vardır. Mekan 20 metreye 20 metre ampir üstü 7 metre yüksekliğinde ahşap karkas-bağdadi tarzında inşa edilmiş ve ortasında 16 direk bulunan bir yapıdır. Üzerine oturtulmuş gizli kubbeli ve alaturka kiremit kaplı çatı ile örülmüştür. Birleşmiş Milletler'e bağlı UNESCO tarafından 2007 yılının Mevlana yılı ilan edilmesiyle yeniden yapılması gündeme gelmiş, fakat o günden bu tarafa mülkiyeti BUSKİ’de olduğu için arazi üzerinde tasarrufta bulunmak istemeyen Vakıflar’dan netice alınamamıştır. Vakıflar'a ait yerin mülkiyeti 1953 yılında su deposu yapılması için Bursa Belediyesi'ne geçti. Bahçesinde büyük bir su deposu bulunması, bugün mevlevihanenin yapılmasına engel değildir. 1957 yılında'da mevlevihanenin etrafındaki binalarda yaşayan insanlar çıkmış veya çıkartılmış ve daha sonrasında ordaki bütün binalar belediye tarafından yıktırılmıştır” dedi.

Mevlevihanenin bahçesinde 1960'larda yapılan anıt mezarda ise halen Ahmet Cuni’ni Efendi ve 15 kadar mevlevi şeyhinin kabirleri bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler