YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mevlana Müzesi Bahçesinde Çıkan Mezarlar, Selçuklu Dönemi Mimarisiyle Korunacak

- KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Tahir Akyürek, Mevlana Müzesi’nin yaklaşık bin yıllık gül bahçesinde gerçekleştirilen ek bina inşaatının

Mevlana Müzesi Bahçesinde Çıkan Mezarlar, Selçuklu Dönemi Mimarisiyle Korunacak

- KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Tahir Akyürek, Mevlana Müzesi’nin yaklaşık bin yıllık gül bahçesinde gerçekleştirilen ek bina inşaatının hafriyat çalışmaları sırasında ortaya çıkan mezarların, Selçuklu dönemi mimarisiyle korunması için çalışma yapıldığını söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mevlana’yı Anma Törenleri İstişare toplantısının açılış töreni bugün gerçekleştirildi. 2 gün sürecek olan toplantının açılışına Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülseddar Yarar, daire müdürleri ve akademisyenler katıldı. Mevlevilik geleneği ve Mevlana'yı anma törenlerinde yapılan kültürel ve sanatsal etkinliklerin ele alındığı toplantıda Mevlana Müzesi’nin yaklaşık bin yıllık gül bahçesinde gerçekleştirilen ek bina inşaatının, hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşlarının çıkması nedeniyle çalışmaların durdurulması gündeme geldi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkan Tahir Akyürek, Mevlana Müzesi çevresinde yapılan çalışmaların o bölgeyi dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olmasını sağlamak için yapıldığını söyledi. Mevlana Müzesi olarak inşaatına başlanılan alanın Kültür Bakanlığı’nın 1960’lı yıllarda öngördüğü bir proje olduğunu belirten Akyürek, "Orası için hazırlanan proje sosyal alanlar, abdest alma mekanları, seminer alanlarıyla ilgili bir düzenlemeyi öngörüyor. Biz bunu 2013 yılında bir protokolle bakanlığın ne istediğini talep ederek Bakanlık adına Büyükşehir Belediyesi olarak işe başladık" dedi.
Müze ek binasının bahçeye değil de dışarıda bir yere yapılmasının çok istişare edildiğini anlatan Akyürek, "Bu doğru olmazdı. Çünkü Mevlana Müzesi ile türbesi birbirine karışacaktı. Türbe ziyaretçisi ile Mevlana Müzesi ziyaretçisi nereyi ziyaret ettiğini tam bilmeyecekti. Müzeyi ziyaret eden türbeye gelmeden, türbeyi ziyaret eden de müzeye gelmeden gidecekti. Mevlana, odaktır" diye konuştu.
MÜZENİN MÜŞTEMİLATI GÖRÜNÜMÜNDE OLACAKTI
Yapılan ek müze binasının Mevlana Türbesi’nin bir müştemilatı görünümünde planlandığını ifade eden Akyürek, "Amaç gelen insanlara türbede sergilenemeyecek olanların sergileneceği bir mekan sunma, abdest ve diğer ihtiyaçlarını daha güzel karşılayabilme ve türbe yönetimini orada olmasıydı" dedi.
SELÇUKLU MİMARİSİYLE KORUNACAK
Geçmişte Konya kent merkezindeki yapılan çalışmaların kolay olmadığını ve mezar kalıntılarına rastlanıldığını da hatırlatan Akyürek, çıkan mezarların ‘Nakli Kubur’ ile usulüne uygun olarak başka yerlere nakil edildiğini hatırlattı. Mevlana Müzesi bahçesinde yapılan müze ek binası inşaatında da ‘Tuzcu Baba’ ismiyle anılan mezar çevresinde mezarların çıktığını belirten Akyürek, şunları söyledi:
"O bölüm bahçenin içerisine kadar uzanıyor. Kültür Bakanlığımız ve Kültür Müdürlüğümüz ile bu konuyu değerlendiriyoruz. Tuzcu Baba ve çevresindeki o odağı bir proje revizyonu ile koruyarak oraya da Mevlana veya Selçuklu dönemi mezarlığı görüntüsüyle müzenin adeta devamı gibi açık hava müzesi şeklinde yeni bir çalışma tartışılıyor" dedi.

Mevlana Müzesi’Nin Bin Yıllık Gül Bahçesinde, Ek Bina Inşaatı DurdurulduMevlana Müzesi’Nin Bin Yıllık Gül Bahçesinde, Ek Bina Inşaatı DurdurulduMevlana Müzesi’Nin Bin Yıllık Gül Bahçesinde, Ek Bina Inşaatı Durduruldu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler