Konya Mevlana Üniversitesi'nin 2011-2012 Akademik Yıl açılış töreni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler, ilk dersi Bakan Davutoğlu’ndan aldı. Mevlana Üniversitesi'nde okuyan yabancı öğrenciler bakanları çiçeklerle karşıladı.
Konya’nın iki özel üniversitesinden biri olan Mevlana Üniversitesi yeni akademik yıl açışlını iki bakanın katılımıyla gerçekleştirdi. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, üniversitenin fiziki ve akademik yapısı hakkında bilgi verdiği konuşmasında bir dünya üniversitesi olmak için çaba gösterdiklerini dile getirdi. Üniversitenin 50 milyon doları bulacak olan Tıp Fakültesi Hastanesi binası ile yine 50 milyon dolardan fazla bir maliyeti bulunan yeni kampüs binasının inşaatının devam ettiği bilgisini veren Rektör Adam, bu yıl 900 civarında öğrenciyle eğitim öğretim yılına başladıklarını anlattı.
Kürsüye gelen konuk bakanlardan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise Konya'da 2 özel 2 devlet olmak üzere 4 üniversite olduğunu hatırlatarak şunları söyledi, ''Türkiye'de şu anda 167 üniversite var. Artık sadece Türkiye değil, Konya da bir üniversite şehri oldu.''
Hazreti Mevlana'nın şehrinde manevi iklimde güzel bir eğitim-öğretim yuvasının akademik açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bayraktar, ''Konyalı iş adamlarına yürekten teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. İnsanlık budur. Dünyaya hükmeden ülkeler evlatlarından hiçbir şey esirgenmeyeceğini keşfettiler, bunu çok iyi kullandılar ve dünyanın en iyi ekonomisi oldular, dünyayı yönetiyorlar. Burada da 15 ülkeden yavrularımız var. '' şeklinde konuştu.
DAVUTOĞLU HEM BAKAN HEM HOCA OLARAK İLK DERSİ VERDİ
Öğretim üyesi kimliği de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Mevlana Üniversitesi’nde 2011-2012 Akademik yılının ilk dersini verdi. Öğrencilerin büyük sevgi gösterisinde bulunduğu bakan Davutoğlu, yeni akademik yılın hayırlı olması temennisinde bulundu. Kendisine sık sık ''hoca'' diye hitap edildiğinin altını çizen Davutoğlu, “En büyük unvan hocalık; bakanlık geçici hocalık baki. Nereye gidersem gideyim her öğrencime rastladığımda hocalığın o büyük erdemini, irfanını, aşkını hissederim. Konya'da başlangıçtan bu saate kadar hep Hazreti Mevlana'nın adıyla anılan programlara katıldık. Şimdi de Mevlana’nın ismini taşıyan bir eğitim yuvasındayız” diye konuştu.
TÜRKİYE ÇEKİM MERKEZİ OLACAK
Bir ülkenin siyasetinin ve ekonomisinin gelişmesinin, eğitim ve kültür hayatının gelişmesine de katkı yapacağını dile getiren Bakan Davutoğlu, ''2002 yılı itibariyle 53 devlet 23 vakıf olmak üzere 76 üniversite vardı. 49 devlet 29 vakıf üniversitesi olmak üzere 78 üniversite açıldı. Bu şunu gösteriyor. Demokrasiyi geliştireceğiz. Ekonomiyi geliştireceğiz. Bunları besleyecek temel faktör eğitim ve bilim dünyamızın gelişmesi ve bunların kapasitesinin artırılmasıdır. Bu projeksiyonda inşallah önümüzdeki 50 yılda Türkiye sadece kendi bölgesinde etkili olan bir ülke olmayacak. Türkiye, dünyanın en önemli çekim alanlarından ekonomik, bilimsel anlamda dünyanın belirleyici merkezlerinden biri olacak. En büyük iddiamız hedefimiz bu” diye konuştu.
Üniversite öğrencilerinin sorularını da cevaplandıran Ahmet Davutoğlu, bir öğrencinin, ''Suriye veya İsrail'de yaşanan gerginliklerin komşularla 'sıfır sorunu' bitirdiği şeklinde görüşlerin ortaya atılmasına neden olduğunu sorması üzerine, “Bu politikayı hiçbir zaman terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Bu vazgeçilmez bir unsur. Maalesef soğuk savaş döneminde iki kutupluluğun doğası gereği biz Sovyetler Birliği, tarihi gerekçelerle ve başka gerekçelerle Yunanistan, Bulgaristan ve birçok ülke ile ilişkilerimizde bir çevrilmişlik hissine sahiptik. Herkesle sorunlarımız varmış gibi bir görüntüye, psikolojiye sahiptik. Öncelikle zihniyet devrimi yapmak gerekiyordu. Komşularımızla ilişkilerimizi tahkim etmeden, güçlendirmeden iyi düzeye çıkarmadan Türkiye'nin kendisini daha ileri saflarda etkili kılması mümkün değil. Onun için bu politikayı hiçbir zaman terk etmedik ve terk etmeyeceğiz'' diye cevapladı.
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girme hedefini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye’nin komşu ülke ekonomileriyle bütünleşmeye çalıştığını vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Davutoğlu ve Bayraktar’a günün anısına Rektör Bahattin Adam tarafından plaket verildi. İki bakan üniversiteyi gezdikten sonra Türkiye’nin en büyük bin sanayi kuruluşu arasına giren firmaların sahipleri için düzenlenen ödül törenine katılmak için üniversiteden ayrıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz