Grip hastalığının çoğu zaman nezle ile karıştırıldığını belirten Uzman Doktor Serap Bos, gribin nezleden farklı olarak ateş, baş ağrısı ve kas ağrılarıyla birlikte ortaya çıktığını ifade etti. Gribin; boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, halsizlik, bitkinlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Bos, "Grip ve nezle, bulaşma şekilleri ve belirtileri yönünden benzerlik gösterirler. Ancak gripte ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları daha ön plandadır" dedi.
GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI
Dr. Serap Bos, gripten korunmak için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
"Bu dönemde el temizliğinize özen gösterin, elinizi sık sık yıkayın. Hapşırma ve öksürme durumunda temastan kaçının. Odalarınızı sık sık havalandırın, klimalardan kaçının. Bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği için stresten uzak durun. Grip aşısı yaptırmayı ihmal etmeyin."
Grip aşısının eylül-kasım gibi sonbahar aylarında uygulanmasını tavsiye eden Dr. Bos, "İnaktive veya ölü influenza virüslerinden üretilen grip aşısı senede bir kez uygulanır. Aşının, eylül-kasım gibi sonbahar aylarında uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Üst kolun dış yüzünden kas içine uygulanan aşı uygulandıktan sonra yerinde hafif kızarıklıklar ve hafif bir ateş dışında önemli bir komplikasyon oluşturmaz. Her yıl dolaşan virüs türleri farklı olduğu için aşı olduktan sonra da grip hastalığına yakalama riski vardır ancak hastalığa yakalanılsa bile aşının etkisiyle o dönem daha hafif ve kolay geçirilecektir. İnfluenza türleri değiştiği için buna bağlı olarak aşıların içeriği de salgın yapma olasılığı en yüksek olan virüslere göre değiştirilmektedir. Sonuç olarak her yıl aşılanmak gerekir" diye konuştu.
GRİP AŞISI ÖNEMLİ
Herkesin grip aşısı yaptırabildiğini anlatan Dr. Serap Bos, "Ancak 65 yaş üzerindeki kişiler ve çocuklar, askeri kışlalarda ve huzurevleri gibi toplu yerlerde kalan kişiler, kalp, astım, kronik bronşit, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı olanlar, dış ülkelere seyahat edecek olanlar, gebeler, doktor, hemşire, sağlık personeli gibi bulaşma riski yüksek olan kişiler özellikle aşı yaptırmalıdırlar. Yumurta alerjisi olan kişilere ve 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı yapılamaz. Hamileliğin ilk üç ayı içinde olan kişilerde ancak doktor tarafından kesin gerekli görüldüğü taktirde aşı yaptırabilirler. 38 derece üstünde ateşi olan hastalarda da aşı uygulaması ateş geçirildikten sonra yapılabilir" şeklinde konuştu.