YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mevsim hastalıklarına dikkat

Edremit Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İncilay Dönmez, mevsim geçişlerinde salgınlar yapabilen gribe karşı dikkatli...

Mevsim hastalıklarına dikkat

Edremit Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. İncilay Dönmez, mevsim geçişlerinde salgınlar yapabilen gribe karşı dikkatli olunmasını önerdi.
Mevsim değişmesi sebebiyle gece öe gündüz arasındaki ısı farkının yükseldiğini kaydeden Dr. İncilay Dönmez, bunun da nezle ve gribi tetiklediğini söyledi. Dr. Dönmez, "Mevsim hastalıklarının başında gelen grip hastalığından korunmak belli bir grubun grip aşısı olmasını sağlıkçılar olarak öneriyoruz. Özellikle kronik hastalığı olanlar, kalp hastası olanlar, tansiyon hastaları gibi yani vücut direncinin düşük olanlar, astım hastalığı olanlar mutlaka grip aşısı yaptırmalılar. Zaten devlet 65 yaşın üzerinde olanlara grip aşısını ücretsiz olarak sağlıyoruz. Bir kişilerin aile hekimlerine giderek reçete yaptırdıkları zaman grip aşılarını devlet ücretsiz olarak veriyor. Aile hekimlerine bu aşıyı yaptırabilirler.” dedi.
Gribin hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan, hapşırma ve öksürme yoluyla, virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaştığını belirten Dönmez, grip açısından riskli günlerin yaklaştığına dikkat çekti.
Hastalıktan korunmak için özellikle çocukların bol bol meyve sebze yemelerini öneren Edremit Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı İncilay Dönmez, beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerektiğini belirterek mutlaka üç öğün düzenli yemek yenilmesi gerektiğinin altını çizerek düzenli beslenme olmaması halinde vücut direncinin düştüğünü, bunun da hastalığa davetiye çıkarttığını anlattı.
Gribin, influenza virüsleri tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. İncilay Dönmez, yaptığı açıklamada virüsün vücuda girdikten sonra bulguların ortaya çıkmasının 2 –3 gün sürdüğünü vurguladı. Gribin iki günden fazla süren yüksek ateş, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Dönmez, “Yapılması gereken bir hekime müracaat ederek muayene olmak ve hekimin gerekli gördüğü ilaçları kullanmaktır. Dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi ve istirahat hem şikâyetleri hafifletir hem de iyileşme sürecini hızlandırır. Antibiyotik tedavisi grip esnasında faydasız ve gereksizdir. İyileşmenin geciktiği, şikayetlerin değişme gösterdiği bu gibi durumlarda tekrar hekime danışılmalıdır. Ayrıca grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklarda bu durum çok önemlidir.” diye konuştu.
Dr. Dönmez, hastalığı başkalarına bulaştırmamak için aksırırken ya da öksürürken mendil kullanmaya dikkat edilmesini, yaşanan ortamların sık sık havalandırılmasını, hasta olan kişilerin yaşlı ve küçük çocuklardan uzak durması gerekliliğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler