Kış mevsimi yaklaşırken araçlarda V kayışı, antifriz, hava filtresi, lastik ve elektrik sistemi gibi aksesuarlarda yapılacak bakım hayati önem taşıyor.
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, araçlarda mevsimlik bakımın hayati önem taşıdığını, sürücülerin araçlarını kışa mutlaka hazırlamaları gerektiğini söyledi. Yaz aylarında genişleyen V kayışının özelliğini kullanım süresinde kaybettiğini belirten Kavuran, "Kayışı germeniz mümkünse gererek kullanın, aksi takdirde kayışı değiştirmek gerekir. Çünkü gevşek kayış şarjı etkiler, vantilatörün devir daimini yavaşlatır. Dolayısıyla otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler. Antifrizin mutlaka ölçtürülmesi gerekli. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler. Kış mevsimi öncesinde hava filtresini kontrol etmek, temizlemek veya kullanılmayacak durumdaysa değiştirmek de gerekir" dedi.
Camı temizlemeye yarayan fıskiyelerin sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabileceğine dikkat çeken Kavuran, "Fıskiyelerin uçları bir iğne yardımıyla açılabilir. Ön cam sileceklerinin kış aylarının zorlu şartlarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekir. Yazın bunaltıcı sıcaklarında silecekler çabuk aşınmış olabilir. Gerekli önlem alındığı takdirde yağmurlu ve karlı havalarda görüşünüz önemli ölçüde artar. Lastiklerin dış delikleri kontrol edilmeli. Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 milimetre olması gerekir. Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin. Kışın havadaki nem ortamının artmasıyla, buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaktan nem girip otomobil çalışmayabilir" diye konuştu.
Periyodik bakımların dışında kışa girmeden önce motor yağının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Kavuran, "Uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder. Yağın değiştirilmesi şarttır. Camların donmaması için alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyabilir. Arka camdaki buharlaşmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi de gerekir" şeklinde konuştu.
Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Kavuran, klimalı otomobillerde polen filtresinin değiştirilmesi ve kalorifer hortumlarının kontrol edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.