Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) ile işçiler, normal yaşam standardının yanında, uydu anteni ve internete kavuştu. METİP sayesinde eğitimden, sağlığa, barınmadan içme suyuna kadar birçok imkana kavuşan mevsimlik tarım işçileri, ayrıca gördükleri kurslarla da çeşitli meslekler edindi.
Proje ile mevsimlik, gezici tarım işçileri çalışma ve sosyal hayatları bakımında büyük bir iyileştirmeye tabi tutuldu. Bu çerçevede valiliklerce hazırlanan projelere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca ödenek tahsis ediliyor. Bu ödeneğin dağıtımı, kullanımı, izlenmesi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar da bulunmakta. Bu üsul ve esaslar 16 Nisan 2010 tarihinde yayınlanan Başbakanlık Genelgesinin 19. maddesine dayanılarak hazırlandı.
Bu çerçevede Bursa’da da mevsimlik tarım işçilerini çalışma şartları düzenlendi. Bursa Valisi Şahabettin Harput, başkanlığında oluşturulan çalışma grubunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl İş ve İşçi Bulma Kurumu ve Kaymakamlar bulunmakta.
İş sezonunda daha çok Güney Doğu Anadolu Bölgesinden gelerek sezonluk tarım işlerinde çalışan ve sezon sonunda tekrar bölgelerine dönen çalışanlar göz önünde bulunduruldu.
Mevsimlik işçilerin yoğun olarak bulunduğu Karacabey, Kemalpaşa ve Yenişehir ilçelerinde METİP kapsamında çeşitli çalışmalar yapılmakta. Bursa Valiliği önderliğinde çeşitli projeler uygulanarak bu çalışanların sosyal refahına, çocuklarının eğitimlerinin kesintiye uğramamasına, düzenli sağlık hizmeti alabilmelerine, güvenliklerinin artırılmasına yönelik iyileştirmeler gerçekleştirildi. Yaşam alanları çevresinde düzenlemelerle başlanan projede, tuvalet ve banyo ihtiyaçları için seyyar üniteler kuruldu. Bölgede sürekli içilebilir ve kullanılabilir su bulunduruldu.
"MEVSİMLİK İŞÇİLER UYDU ANTENİ VE İNTERNETE KAVUŞTU"
Sağlıklı yaşam şartlarına kavuşabilmeleri için iç müştemilatı ile beraber konteynır evler kurularak evlere TV antenleri, bölge merkezlerinde internet ulaşım imkanları, çevre aydınlatması sağlandı.
Çok sayıda çöp konteynırları konulan bölgelerde belediye araçları ile haftanın belirli günlerinde çöpler toplandı.
Bölgelerde ortak kullanım alanları olarak pek çok mekan yapılırken, işçilerin çalıştıkları yerlere güvenlikle ulaşabilmeleri için yaşam alanı-çalışma yerleri arasına servis araçları konuldu.
Çalışanların çocuklarına bulundukları ilçe veya köyde okula gitme imkanı sağlanırken, eğitim için gerekli her türlü malzeme ve servis desteği de sağlandı. Ayrıca yetişkin yaştaki okuma-yazma bilmeyenler için kurs açılarak okuma-yazma öğrenmeleri sağlanmakta. Ayrıca birçok yetişkin yaştakilerin katılımı ile Halk Eğitim Merkezleri önderliğinde değişik konularda verilen kurslarla hayata, çocuk yetiştirmeye, ev ekonomisine ve meslek edinmeye yönelik bilgiler almaları sağlandı.
Bunun yanında proje kapsamında sağlıkta unutulmazken, sağlık ocakları ve aile hekimliği uygulamaları ile sezonluk işçilere bulundukları yerde sağlık hizmeti vermek için haftanın belirli günlerinde gezici üniteler oluşturuldu. Buralarda aşılamalar, hamilelerin, bebeklerin sürekli kontrolü yapılmakta. Ayrıca içme suyu kalitesinin sürekli kontrolü yapılan ünitelerde tüm yaşayanların sağlık problemlerine çözümler üretilip, gerekli görülenlerin hastanelere sevk sağlandı. Uygulanan projeler sayesinde mevsimlik işçiler sağlıklı, daha hijyenik ve yaşanabilir mekanlara kavuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz