YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mevsimsel Sıcak Artışları İçin Uyarı

Havaların aşırı ısınması dolayısıyla, artan sıcaklardan ve nemden korunmak için yapılması gerekenlere ve alınması gereken...

Mevsimsel Sıcak Artışları İçin Uyarı

Havaların aşırı ısınması dolayısıyla, artan sıcaklardan ve nemden korunmak için yapılması gerekenlere ve alınması gereken tedbirler konusunda Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Dr. Hakan Derici tarafından bilgi verildi.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerine neden olduğunu ifade eden Dr. Hakan Derici; “Aşırı sıcaklardan en çok 4 yaş altı çocuklar, sokak çocukları ve evsizler, yalnız yaşayan 65 yaş üstü yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar ile şeker hastalığı, kalp hastalığı, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi Kronik hastalığı olanlar ve özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullanan kişiler etkileniyor” dedi.

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMA TEDBİRLERİ

Genel Korunma şeklinin günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı diyen Hakan Derici; “Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan giysiler ve şapka giyilmeli. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde 10.00-16.00 saatleri arası denize girmemeli ve güneşlenmemeli, denize girmek isteyenler yüksek faktörlü kremler kullanılmalı, gözlük şapka gibi koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemeli, Spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli. Beslenme ve sıvı alımına dikkat edilmeli, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 lt sıvı tüketilmeli. Yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı, bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı, aşırı sıcak veya soğuk içecekler tercih edilmemeli ve açıkta satılan gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.”

AŞIRI SICAKLARA DİKKAT

Fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak görülen belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade eden Derici; “27-32 derece ‘Sıcak’ olarak tabir edilir ve kişilerde belli bir süre etkilendiğinde halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde rahatsızlık belirtileri görülür. 33-41 derece ‘Çok Sıcak’ olarak tabir edilir ve kişilerde ısı çarpması, ısı krampları ve ısı yorgunlukları belirtileri görülür. 42-54 derece ‘Aşırı Sıcak’ olarak tabir edilir ve kişilerde güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği belirtileri görülür. 55 derece ve üstü ise ‘Tehlikeli Sıcak’ olarak tabir edilir ve ısı veya güneş çarpması tehlikesi ile termal şok an meselesidir.”

GÜNEŞ ÇARPMASINDA NE YAPILMALI

Vücut ısısının 10-15 dakika içerisinde 40-41 derece üstüne çıkmasına güneş çarpması dendiğini hatırlatan Dr. Hakan Derici; “Acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmezse kalıcı hasara ve ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı yüksektir. Belirtileri ise kişinin ateşi 39,4 derece üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme niteliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı ve kaybı vardır” dedi. Bu durumlarda kişiye uygulanacak ilk yardım çok önemli diyen Derici; “Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, giysileri gevşetilmeli, soğuk su ve klima, vantilatör gibi soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemelidir. Gerekli durumlarda hava yolunun açık kalması sağlanmalı ve 112’ye haber verilmelidir. Ayrıca güneşin insanlar için olumlu etkileri de mevcuttur. Örneğin vücudumuzda D vitaminin sentezlenmesini sağlar ve kemiklerimizin daha güçlü olmasına neden olur. Güneşe uzun süre maruz kalındığında ciltte erken yaşlanma gibi olumsuz etkiler görülebilir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için kişisel tedbirler ihmal edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler