İZMİR (İHA) - Özelleştirilen TEKEL'in alkollü içkiler bölümünü alan Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin CEO'su Galip Yorgancıoğlu, İzmir Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, şirketin hedefleri konusunda kamuoyuna bilgi sundu. Yorgancıoğlu, son günlerde yaşanan sahte rakı olayıyla ilgili olarak da soruları yanıtlarken, yüksek vergi ve mevzuat eksikliklerinin para hırsı ile hareket eden insanları bu tür yöntemlere yönelttiğini söyledi.
Mey İçki Sanayi CEO'su Galip Yorgancıoğlu, sahte rakı olayını 'son derece menfur' bir olay olarak nitelendirerek, yaşanan olayların kanun ve mevzuattaki boşluklar, uygulama eksikleri ve son 2 yılda 4 kez artan vergilerin bir sonucu olduğunu söyledi.
Bir ürünün raf fiyatının yüzde 70'inin vergi olması halinde kayıt dışı üretimle elde edilecek karın başka hiçbir üründen alınamayacağını ifade eden Yorgancıoğlu, mevcut vergi sisteminin sadece sahte rakı üreticilerinin yararına olduğunu öne sürdü. Sahte rakı olaylarının son 2 yılda yaşanan olaylarla sınırlı olmadığını belirten Yorgancıoğlu, TEKEL'in içki bölümünün özelleştirilmesinden önce de benzer vakaların yaşandığını kaydetti. Yorgancıoğlu, ölümcül sonuçlara yol açan metil alkolün kullanıldığı bu son olayda cehaletin de etkin rol oynadığını belirterek, dünyada bütün büyük markaların taklit edildiğini söyledi.
Gazetecilerin yönelttiği bir soru üzerine kendilerinin de güvenli kapak konusunda çalışmalar içinde olduklarını duyuran Yorgancıoğlu, "Güven artırıcı önlemler, hologramla kalmayacak. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Gelecek ay bir lansmanımız olacak. Ama bir tarih veremem. Tüm şişelerde değişiklik düşünülüyor. Türkiye'ye ilk güvenilir kapağı TEKEL getirdi. Şu anda Ankara viskisinde bu kullanılıyor. Şişe, kapak, etiket gibi konularda ne tip önlem alırsanız alın, kontrol mekanizmasıyla ilgili, polisiye ve adli önlemler alınmazsa bu sorun çözülmez. Güvenli kapağa biz de geçeceğiz, ancak bu olay güvenli kapakla çözülecek şey değil. En güvenli kapağı yapsanız, bu sefer enjektörle dolduruyorlar. 50 milyon litrelik tüketim var. Bu 100 milyon şişe demektir. Bunların kapağını değiştirmek kapsamlı bir iş. Çok büyük bir şirket, gemi gibisiniz, manevra kabiliyeti yavaş oluyor" şeklinde konuştu.
Sahte rakı olayının patlak vermesinin ardından ilk etapta satışlarında bir anormallik olmadığını da ifade eden Yorgancıoğlu, ancak kısa bir dönem için satışların bu olaydan etkileneceği beklentisi taşıdıklarını dile getirdi.
Yorgancıoğlu, rakı, şarap ve biraya getirilen vergi artışlarının bütün hesaplarını bozduğunu da belirterek, "Biz özelleştirmeden sonra yaptığımız yatırımın bize 5-7 yıl içinde döneceğini hesaplıyorduk. Oysa şimdi bu süre 10-12 yıla kadar uzadı" dedi.
İç piyasada rakı tüketiminin yıllar içinde 74 milyon litreden 50 milyon litreye kadar düştüğünü de ifade eden Yorgancıoğlu, "Bu düşüşü bu yıl durdurmayı ve ardından da tekrar yükseltmeyi düşünüyoruz. 2005 yılında rakı tüketiminin yüzde 92-93 gibi bir oranını yine biz karşılayacağız. Ancak ihracatta, önümüze çok agresif hedefler koyduk. İlk olarak Almanya'da bir distribütör ile anlaştık. Almanya'ya 1.5 milyon litre rakı ihraç ediyoruz. Bu rakamı 3 milyon litreye çıkarma hedefini ortaya koyduk. Toplam ihracatımızı ise 4 milyon litreye yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.
Yorgancıoğlu, yine sorular üzerine TEKEL'in sigara bölümünün özeleştirilmesi konusunda eskisi kadar istekli olmadıklarını kaydetti. Yorgancıoğlu, "Sigara, içkiden de büyük bir iş. Distribütörlerimizin cirosu 4 ise bunun 3'ü sigaradan geliyor. Çok büyük markalar var. Biz bu konuda şartname almış bir firmayız ancak, sigaradaki vergilerin artışı bizi caydırdı. Önümüzü göremiyoruz. Hissedarlarımızla bire bir bu konuda karar almış değiliz ama benim edindiğim izlenim bu konudan caydıkları yönünde oldu" diye konuştu.