KİLİS (İHA) - Güneydoğu Anadolu'da "Meyan Kola" olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan meyan şerbeti, havaların ısınmasıyla birlikte Kilis'te piyasaya çıktı.
Geçen yıl 150 bin liradan satılan meyan şerbeti bu yaza 100 bin lira zamla girdi. Kilisli meyan şerbetçisi Mehmet Özmert, meyan şerbetine yapılan 100 bin liralık zammın, meyan kökündeki fiyat artışından kaynaklandığını söyledi.
Kilis'te 130 yıldır meyan şerbeti üretip satan Özmert ailesinin son kuşak temsilcisi Mehmet Özmert, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde "meyan kola" olarak da bilenen ve yaz aylarında tüketimi artan meyan şerbetinin, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğini belirtti. Özmert ailesi olarak 4 kuşaktır meyan şerbeti sattıklarını vurgulayan Mehmet Özmert, kendisinin de mesleği çocuklarına bırakarak geleneği sürdüreceğini ifade etti. 40 yılı aşkın süredir şerbetçilik yapan Özmert, "Meyan şerbeti, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesicidir. Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserlerine de iyi gelir" dedi.
Bardağı 250 bin liradan satılan meyan şerbeti, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen meyan bitkisinin kökünden yapılıyor.