Pazarlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Erdem Çetin, kış mevsiminde meyve ağaçlarındaki zararlı böceklerle bilinçli mücadelenin meyve bahçelerini daha sağlıklı bir duruma getirdiğini belirtti.
Ziraat Mühendisi Erdem Çetin “Kış ilaçlaması, meyve bahçelerimize zarar veren bazı zararlılara karşı kış aylarında kışlık yağlarla yapılan bir ilaçlamadır. Meyve bahçelerimize zarar veren meyve zararlılarının birçoğu kışı ağaç gövde, dal ve sürgünleri ile yere dökülen bitki artıkları arasında geçirirler. Havaların ısınması ile birlikte kışladıkları yerlerden çıkarlar ve bitkiye zarar vermeye başlarlar. Kış ilaçlaması, kışı ağaçlar üzerinde geçiren; sanjose kabuklu biti, virgül kabuklu biti, erik koşnili, kahverengi örümcek, yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu gibi zararlılara karşı yapılmaktadır. Kış ilaçlamasında kışlık yağlar kullanılır. İnce bir yağ tabakası ile ağacın gövde, dal ve sürgünleri kaplandığında altında kalan zararlıların yumurtası, ergini, havasız bırakılmakta, çıkışı engellenmekte ve zamanla ölmesine neden olunmaktadır. Kış ilaçlaması ile ağacımıza zarar veren bu zararlıları yok ettiğimiz gibi, ağaç üzerinde yaşamını sürdüren faydalı canlıların da ölümüne sebep olabilmekteyiz. Bu nedenle kış ilaçlaması doğal dengenin korunması ve ağaçların sağlığı bakımından her yıl yapılmamalıdır. Kış ilaçlamasının yapılıp yapılmayacağına bahçede iyi bir incelemeden sonra karar verilmelidir. Kabuklu bitler hariç diğer zararlılar da mutlaka birkaçının bahçede mevcut olması durumunda kış ilaçlaması 3-4 yılda bir yapılmalıdır.
Dallarda yoğun olarak yassı akar ergini mevcutsa kış ilaçlaması yapılabilir. Kırmızı örümceklere karşı her yıl kış ilaçlaması yapılmaz, 3-4 yılda bir yapılır” dedi.
Kış ilaçlamasının zamanın çok önemli olduğunu belirten Çetin, “ İlaçlamaya başlamadan önce, bahçedeki kurumuş, yere dökülmüş dal, sürgün gibi bitki artıkları toplanıp imha edilmelidir. Kış ilaçlaması ağaçların durgun olduğu devrede, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında (elma, armut vb.) gözler uyanmadan 2 hafta önce, sert çekirdekli meyve ağaçlarında (şeftali, kiraz, kayısı vb.) gözler uyanmadan 4 hafta önce yapılmalıdır. Şubat sonları mart başları mücadele için en uygun zamandır.Kış ilaçlaması yapılacak ise geciktirilmemelidir. Geciktirildiği takdirde bitkiye zarar vermesi söz konusudur. Sıcaklık 5 derecenin üzerinde, rüzgârsız ve yağışsız günlerde yapılmalıdır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz