YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meyve çekirdekleri süs eşyası ve şık takıya dönüştü

Meyve çekirdekleri, çam kozalakları, çöpe atılan kemik ve boynuz gibi organik malzemeler takı, resim ve...

Meyve çekirdekleri süs eşyası ve şık takıya dönüştü

Meyve çekirdekleri, çam kozalakları, çöpe atılan kemik ve boynuz gibi organik malzemeler takı, resim ve dekoratif amaçlı süs objelerine dönüştürüldü. Pahalı süs taşları yerine meyve çekirdeği kullanılarak daha ucuz bijuteri ürünleri elde ediliyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İscehisar Meslek Yüksekokulu(MYO) Kuyumculuk Kulübü, ‘Yerden bedene, bedenden kalbe’ projesi geliştirdi. Avrupa Birliği(AB)'nin de desteklediği projeyle doğaya atılan zeytin, şeftali, hurma çekirdekleri, sahillerde öylece duran deniz kabukluları, piknik alanlarındaki çam kozalakları, çöpe atılan kemik ve boynuz gibi organik malzemeleri süs taşları ile birlikte ekonomik değeri olan objelere dönüştürülüyor.
AKÜ İscehisar MYO öğretim görevlisi ve proje danışmanı Pınar Daşçı, proje sayesinde yere atılan çöplerin hayat bulup bedenleri, evleri süsleyeceğini ve severek alınan bu ürünlerin kalplerde bir yer edineceğini söyledi. Daşçı, halk eğitim merkezlerinde verilecek eğitimlerle istihdama da önemli katkılar sağlanabileceğini belirtti.
Projenin, geleneksel el sanatlarından yola çıkarak çevre bilincini geliştirmeyi amaçlayan, doğaya zarar vermeyi önleyen ve geri dönüşümle yeniden üreten bir kalkınma stratejisini hedeflediğini ifade eden Daçşı, “Bizler kuyumculuk ve takı tasarımı eğitimi veren 21 üniversite içindeki tek ve ilk Kuyumculuk Kulübüyüz. Sanıyoruz ki böyle bir proje diğer okullardaki öğrenci arkadaşlarımıza da yeni fikirler verecektir ve bu sayede diğer üniversite öğrencileriyle de ortaklıklar kurarak yeni paylaşımlar edinebiliriz.” dedi. Daşçı, bu materyallerden takı yapımını, takı sektörü için bir alternatif olarak gördüklerini, çünkü insanların geleneksele dönüş yaparken, farklı olana ve aynı zamanda doğal olana yöneldiklerini kaydetti. Altın fiyatları ve gümüşteki artışlara bağlı olarak bijuteri tarzı takılara yönelmenin son zamanlarda oldukça revaçta olduğunu ifade ederek, "Bunu halk eğitimlere bağlı takı kurslarına olan yoğun talepten de görmek mümkün. Bizim yaptıklarımızı bu bağlamda bijuterinin üst segmenti olarak değerlendirmek gerek diye düşünüyorum. Sadece çevre açısından düşünürsek, evsel atıklarımızın bir kısmı bu sayede değerlendiriliyor." diye konuştu.

ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ SÜS TAŞININ GÖREVİNİ GÖREBİLİYOR
Projenin öğrencilerin hem sosyal hem de kişisel gelişimlerine katkısı olduğunu düşündüğünü belirten Daşçı, öğrencilerin bu projede neler yapabileceğini görerek öğrendiklerini, ileride kendilerine meslek edinmelerinin yolunu açacağını anlattı. Daşçı, şunları söyledi: "Bu da bize kuyumculuk açısından geniş bir perspektif sağlıyor. Proje içinde öğrenilenler, öğrencileri sadece değerli metal kullanımıyla sınırlanmaktan ya da değerli taşlardan yapılan takılardan kurtarıyor. Yerine göre bir şeftali çekirdeği de yarı değerli süs taşının gördüğü görevi görebiliyor. Boynuzdan yapılan bir çerçeve gümüşün yerine geçebiliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler