İnsan vücudunun yüzde 50-70'i sudan oluşuyor. Besleyici özelliği olmadığı halde suyun, beslenme düzeninde çok önemli bir yeri bulunuyor. Su bütün hücreler, dokular, organlar ve vücudun bütün fonksiyonel birimleri için gerekiyor.
Dolaşım, boşaltım, sindirim, emilim sistemlerinin düzenli çalışması, vücuttaki asit baz ve ısı dengesinin sağlanmasında önemli bir rol üstleniyor. Vücutta %2 oranında su kaybı ısı dengesinde ve kan yoğunluğunda değişime, %7 oranında su kaybı şuur bulanıklığı, halüsinasyon görmeye, %10-12 oranında su kaybı ise ölüme yol açıyor.
Meyve suyu içerek su, vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılayın
Diyetisyen Aysen Arıcan, meyve sularının çeşitlerine göre farklı yararlı maddeler içerdiğini ve vücutta farklı bir işlevler üstlendiğini belirtti. Arıcan ayrıca, meyve sularının beslenmemizin önemli bir parçasını oluşturduğuna, özellikle dengeli beslendiğinden emin olmayanların, sürekli dışarıda yemek zorunda kalanların sağlıklı beslenmesi için meyve sularının destek sağladığına dikkat çekti.
Aysen Arıcan şunları söyledi:
"Günlük su ihtiyacımızın ortalama yarısını yediğimiz besinlerden ve su dışındaki içeceklerden karşılıyoruz. Bireysel farklılıklar, yaş, cinsiyet, ağırlık, hava sıcaklığı, yapılan egzersiz türü ve süresi, gebelik gibi pek çok etmen su ihtiyacında belirleyici olsa da, ortalama olarak günde harcanan kalori başına 1 mililitre suya gereksinim duyduğumuzu söyleyebiliriz. Meyve suları, suyun yanı sıra vitamin, mineral gereksinmemizin önemli bir bölümünü karşılıyor, sağlığa olumlu katkıda bulunuyor. "
Meyve suları içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde beslenmenin bir parçasını oluşturuyor, her meyve suyunun farklı içeriği ve yararı bulunuyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme için her çeşit meyve suyunun tüketilmesi önem taşıyor.
Üzüm suyu
Bilinen en güçlü antioksidan aktiviteye sahip meyvelerdendir. Suyu, kabuğu ve çekirdeğinden çok çeşitli ürünler elde edilerek tüketime sunulur. A, B ve C vitaminlerinden zengindir. Ayrıca bol miktarda potasyum ve demir içerir. Güçlü bir antioksidan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olan resveratrol, bioflavonoidler ve polifenollerin zengin kaynağıdır. İçeriğindeki proantosiyanidinler ve biyoflavanoidler kanı sulandırıcı etkisiyle kanın pıhtılaşmasını engeller. Varis, tromboz, emboli ve diğer damar hastalıklarını önler, damar sağlığının korunmasında yararlıdır. Damarları genişleterek yüksek tansiyon riskini azaltır. Antioksidan özelliği sayesinde vücutta oluşan serbest radikallerle savaşarak, hücrelerdeki yıpranmışlığı azaltır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlarlar.
Elma Suyu:
İçerdiği C vitamini, diyet lifleri ve flavanoidler sayesinde başta sindirim olmak üzere, dolaşım sistemi ve kalp sağlığı açısından önemlidir. İshal tedavisinde akla gelen ilk besinlerdendir. İshal tedavisinde elma suyu verilmesi ile kaybolan sıvı yerine konulur, pektin isimli diyet lifi sayesinde bağırsakların çalışması düzenlenir. Glisemik indeksinin düşük ve kan şekerini dengeleyici özelliğinin olması, diyabetli bireyler için önemli bir özelliktir. Ancak tüketilecek miktar iyi hesaplanmalıdır. Birçok bilimsel araştırma elmanın kalp hastalıkları, obezite, sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olma özelliğini ortaya çıkarmıştır.
Şeftali Suyu:
A ve C vitaminin yanında güçlü bir antioksidan olan ve A vitamini aktivitesi gösteren beta karotenden zengindir. Sindirim sistemini olumlu yönde etkileyerek hazmı kolaylaştırır, ishal tedavisinde de oldukça etkilidir. İçerdiği diyet lifleri ve antioksidan maddeler kalp damar sağlığının korunmasında ve kanserden korunmada etkilidir.