YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meyveler görücüye çıktı

Beta Fidancılık, Sarıçam ilçesine bağlı Gökbuket köyündeki meyve bahçesinde yetiştirdikleri şeftali, nektarin, erik, elma, kaysı...

Beta Fidancılık, Sarıçam ilçesine bağlı Gökbuket köyündeki meyve bahçesinde yetiştirdikleri şeftali, nektarin, erik, elma, kaysı ve kiraz türü meyve çeşidini misafirlere sundu. Her yıl geleneksel hale getirilen ve bu yıl da 5.’si kutlanan 'Meyve Bayramında' meyve bahçesinde yetişen sert ve yumuşak çekirdekli meyveler davetlilerin beğenisini kazandı. Beta'nın yetiştirdiği meyveleri tadan Adana Valisi İlhan Atış emeği geçenlere teşekkür ederken, "Bereketli olsun" dedi. Ekinlik de ayrıca en iyi erik yetiştiricilerine de ödül verildi.
Islah çalışmaları kapsamında her yıl ortalama 15 bin adet kontrollü melezleme yaptıklarını ifade eden Beta Fidancılık Yetkilisi Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, "2012 yılından itibaren her yıl yeni çeşitlerimizi tescil ettireceğiz. Tescil çalışmaları tamamlanan kendi çeşitlerimiz, yurt içi ve yurt dışında patentli olarak üreticilere sunulacaktır” diye konuştu.
Dr. Emine Tanrıver, Beta’nın Türkiye meyveciliğine yön verdiğini hizmetlerini ulusal ve uluslar arası düzeyde sürdürdüğünü belirtirken, “Beta, özel sektör meyvecilik araştırma merkezidir” dedi.
Beta Fidancılığın, biyoteknoloji laboratuvarları AR-GE ve klan anaç üretiminin gerçekleştirildiği meyve ıslah çalışmalarının yürütüldüğü, Türkiye’nin bu alanda en kapsamlı hizmet veren kuruluş olduğunu hatırlatan Tanrıver, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Beta, ABD, Hollanda, İtalya ve İspanya’dan üniversite ve araştırma kuruluşundan teknik destek almakta ve ortak projeler yürütmektedir. Dün ithalatçı ve milyonlarca dolar ücret ödeyen firma konumundayken, artık kendi çeşitlerini ıslah eden bu çeşitlerle ihracat yapan bir firma yolunda hızla ilerliyoruz. Beta olarak çalışmalarımızın temel prensibi Ülkemize ve Milletimize faydalı olmak ve ülkemizin meyveciliğini dünyaya tarımında söz sahibi yapmaktır” dedi.

AMAÇ TÜRKİYE MEYVECİLİK PLATFORMUNU OLUŞTURMAK
Tamamı ihraç edilen nektarin, elma, erik ve şeftali çeşitleri ile ilgili katılımcılara bilgi veren Beta Genel Müdürü Adana Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği (ASÜB) Başkanı Gürsel Tanrıver de gelecekte Türkiye meyvecilik platformu oluşturmak istediklerini söyledi.
Meyve bayramını geleneksel hale getirmekten mutluluk duyduklarını kaydeden Tanrıver, “Böylece hem çiftçilerimizin kaynaşmasını sağlıyoruz. Hem de üreticiler, tarımsal kamu özel sektör kuruluşları bir araya gelerek ülke meyveciliğini geliştirmek ve yönlendirmek için karşılıklı olarak birbirlerine katkı sağlamakta ve bilgi paylaşımında bulunmaktadırlar” şeklinde konuştu.

EN İYİ ERİK YETİŞTİRİCİLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ
Daha sonra Adana Valisi İlhan Atış, Tarım İl Müdürü Fikret Çoşkun, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, üretilen 9 ayrı üreticiye ait eriklerin tadına bakarak puan verdi. Yarışma sonunda dereceye giren en iyi erik Sezer Ziraat, ikinci Süleyman Girmen, Üçüncülü ise Sunar mısır ile Mehmet Hatalmış paylaştı. Dereceye giren çiftçiler Vali Atış tarafından plaketle ödüllendirildi. Atış, Beta fidancılığa teşekkür ederken hasatın bereketli olmasını temenni etti.
Bu arada Beta Genel Müdürü ASÜB Başkanı Gürsel Tanrıver de Vali Atış’a katkılarından dolayı onur plaketi sundu.
Piknik havasında geçen Meyve Bayramına Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Çalışkan, Ak Parti İl başkanı Mustafa Kebude, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci, Adana ve çevre il ve ilçelerden çok sayıda çiftçi, işadamı, öğretim görevlileri ve üreticiler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler