Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Mezenkimal kök hücre tedavisi ve kireçlenme

Kök hücrelerin insanların bütün dokularında yer alan damarların çevresinde yerleşmiş olan ata hücreler olduğunu söyleyen Dr. Taylan Temel kök hücrelerin hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve nasıl elde edildiği konularında bilgiler verdi.

Mezenkimal kök hücre tedavisi ve kireçlenme

Doku hasarı oluştuğunda bu hücreler aktif hale gelir. Kök hücreler, dokunun tamiri için gerekli büyüme faktörlerini salgılarken, diğer yandan da iyileşme için ihtiyaç duyulan kas, kemik, eklem kıkırdağı ve yağ gibi farklı dokulara dönüşebilir.
Kök hücreler, hastalıkların tedavisinde de sıklıkla kullanılır.

KÖK HÜCRE HANGİ TEDAVİLERDE KULLANILIYOR?

Günümüzde kök hücrelerin en önemli kullanım alanı hasar görmüş eklem kıkırdağının yenilenmesidir. Aynı zamanda çeşitli kas yaralanmalarında ve kırıkların kaynama gecikmelerinde de kök hücreler kullanılır.

KÖK HÜCRE NASIL ELDE EDİLİR?

Kök hücre, vücudun birçok dokusunda yer alır, fakat en çok kemik iliğinden elde edilir. Aynı zamanda, dizi döşeyen sinovyal zar gibi dokulardan da kök hücre alınabilir. Kök hücrelerin, bu dokularda etkili olabilmeleri için hücrelerin çoğalması gerekir. Bu çoğalma işlemi iki şekilde uygulanabilir.

Mezenkimal Kök Hücre, başlıca kemik iliğinde yer alan pluripotent bir hücre topluluğudur. Bu kök hücrelerinde kesin tanımlayabilen bir hücre belirteci yoktur.

Mezenkimal kök hücrelerinin en önemli özelliklerinden biri de kendilerini yenileme ve farklılaşma özellikleridir. Bu durumun nedeni ise, ortamdaki farklı koşullardır. Hematopoietik kök hücre nakillerinde kullanılan mezenkimal kök hücreler, kolay izole edildiği ve işlenebildiği için sıklıkla tercih edilir.

KİREÇLENME TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR

Mezenkimal kök hücreler, diz kıkırdağı hasarlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Erişkin kök hücreler normalde dokularımızda hasarlanan ve ölen hücreleri yenilemek için rezerv olarak bulunur. Diz kıkırdağının kan dolaşımı fazla olmadığından orayı kendiliğinden onarma kapasiteleri ise azdır. Bu nedenle kök hücrelerin diz kıkırdağını onarmalarını sağlamak için bu hücreler eklem içine iğne ile enjekte edilir. Kök hücre tedavisi minimal invazif tedavi olarak sınıflanır. Yani sadece iğne gibi çok küçük bir müdahale içermektedir. Ameliyat içermez.Kök hücre konusunda literatürde son yıllarda yapılmış çok sayıda çalışmaya rastlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda tek başına MKH uygulaması olmakla beraber, gen tedavisi ve doku mühendisliği ile kombine edilen çalışmalar da önemli bir yer tutmaktadır.

Dr. Taylan Temel

drtaylantemel.com
Instagram: @dr.taylan.temel
Facebook: @dr.taylan.temel Youtube:dr.taylantemel

En Çok Aranan Haberler