Mersin’in merkez ilçe Mezitli Toplum Sağlığı Merkezi, (TSM) Mezitli Halk Eğitimi Merkezi’ndeki kursiyerlere hava sıcaklıklarının artmasından dolayı bilgilendirme eğitim verdi.
Mezitli TSM’de görevli Hemşire Semra Aksay tarafından Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde verilen eğitimde, aşırı sıcaklarda alınması gereken önlemler, sıcaklardan korunma yolları ile güneş ve sıcak çarpması konusunda kursiyerlere bilgiler verildi. Aşırı sıcak havalarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını belirten Aksay, “Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.
Aksay, aşırı sıcaklardan en çok etkilen grupların, 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, öz bakımını kendisi yerine getiremeyenler, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sokak çocukları ve evsizler olduğunu söyledi.
“10:00-16:00 SAATLERİNDE MECBUR KALMADIKÇA DIŞARI ÇIKILMAMALIDIR”
Günün en sıcak saatleri olan 10:00-16:00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğinin altını çizen Aksay, “Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş, teri kolay emen pamuk ve benzeri kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” diye konuştu.
“GÜNEŞ ÇARPMASINA ACİL MÜDAHALE EDİLMEZSE ÖLÜME NEDEN OLABİLİR”
Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceğinin altını çizen Aksay, sözlerine şöyle devam etti: “Güneş ve sıcak çarpması aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablodur. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41 derece üstüne çıkabilir. Kişinin ateşi 39.4 derecenin üzerindedir. Deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır. İlkyardımda kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz