Mersin merkez ilçe Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Mezitli'de en büyük sorunun yapılaşma olduğuna dikkat çekerek, "Yerinde Yönetim', 'Yerinde Hizmet' ilkesine uymamız için hükümet konağını yapabileceğimiz bir arsa gerekmektedir. Yerel yönetimin Mezitli için yapabileceği en büyük hizmet arsa üretmek olacaktır" dedi.
Mezitli ilçesindeki çalışmalar ve sorunlarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kaymakam Kıcıroğlu, Mezitli'de yerel yönetimin arsa ürütmesi gerektiğini söyledi. Mezitli'nin sorunlarına vatandaşın ve devlet kurumlarının bakış açılarının farklı olabileceğini belirten Kıcıroğlu, "Vatandaşa göre Mezitli'nin sorunu trafik, çevre ve deniz kirliliği, alt yapı gibi sorunlar olabilir. Bizim için Mezitli'nin en büyük sorunu yapılaşmadır. Hükümet konağı yeri bulmada sorunlarımız vardır. 2008 yılında kurulan ilçemizde kamu kurumları arsa bulamadıkları için belediyelerden ve özel kişilerden kiraladıkları binalarda hizmet veriyorlar ve bu kurumlar dağınık bir şekilde yerleşmiş vaziyetteler. Dolayısıyla Mezitli'nin amacına uygun 'Yerinde Yönetim', 'Yerinde Hizmet' ilkesini yerine getirebilmesi için hükümet konağı yeri bulunması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
"EĞİTİM VE SAĞLIK İÇİN DE ARSA GEREKİYOR"
Arsa sorununun sadece hükümet konağı ile sınırlı kalmadığının, bu sorunun sağlık ve eğitim alanındaki kurumlar için de geçerli olduğunun altını çizen Kıcıroğlu, "Sağlık Bakanlığı 112 istasyonları için en az 130 metrekare ana yollar üzerinde veya anayollara yakın yerlerde arsa istemekte ama böyle verebileceğimiz temiz bir arsamız yok. Yine bölgemize bir hastane yapılması söz konusudur. Hastane için imar planında ayrılmış bir yer var ancak, o bölge ya hisseli ya işgal edilmiş ya da hazinenin malı. Okullarımız için de temiz arsa arıyoruz. Özellikle merkezde bulunan Mezitli Belediyesi İlköğretim, Dr. Hakan Kundak İlköğretim, Viranşehir 75. Yıl İlköğretim ve Muhittin Develi İlköğretim Okullarımız kaliteli hizmet verecek durumda değiller. Bu okullarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısı 50'nin üzerindedir. Önümüzdeki yıldan itibaren 4+4+4 uygulamasına geçilecek ve zorunlu eğitim 12 yıla çıkacak. Biz mevcut hali ile öğrencilerimize yer bulamazken, bir de zorunlu bir dört yıla daha geldi ki, köylerimizdeki, beldelerimizdeki 8. sınıftan mezun olmuş öğrencilerimizi de biz mecburen 4 yıl daha eğitime almak zorundayız. Dolayısıyla derslik ihtiyacımız katlandı. Ama 4 merkezi noktadaki okulumuzun yanında ne kamuya ne belediyeye ne de hazineye ait bir karış arsa yok. Böyle bir çıkmaz ile karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.
Yerel yönetimin Mezitli'de ilk yapması gereken çalışmalardan bir tanesinin arsa üretmek olacağına vurgu yapan Kıcıroğlu, şunları söyledi: "Mezitli'ye yerel yönetimin yapacağı en büyük hizmet bu olacaktır. Mezitli'ye bizim açımızdan baktığımızda en büyük sorun bu gözüküyor. Tabii bu, şehirdeki yapılaşmayı engelliyor. Yerel yönetimin elinde arsa olmaması, yerel yönetimin arsa üretme kabiliyetinin olmaması böyle dengesiz bir yapılaşmayı ortaya çıkarmaktadır."
'ELEKTRİKLİ EVLER YARDIMLARIMIZLA VATANDAŞ EVLERDE SIFIR MALİYETLE ELEKTRİK KULLANIYOR"
Sorunların olmasına rağmen Mezitli halkına Mezitli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) aracılığıyla birçok yardımın yapıldığına da dikkat çeken Kıcıroğlu, SYDV aracılığı ile gerçekleştirdikleri sosyal yardımlarla 'sosyal adaleti' sağlayıcı çalışmalar yapmaya ve değişik projeler üretmeye çalıştıklarını aktardı. Bu çerçevede 'elektrikli evler' projesini anlatan Kıcıroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Barınma yardımları bu çalışmalardan bir tanesidir. Yardım yaptığımız bu evleri güneş enerjisinden yararlanmayı öne çıkararak yapıyoruz. Evlere önce güneş enerjisi sistemi kurduk. Daha sonra ise bu evlere fotovoltaik sistemleri yerleştirmeye başladık. Bu sistemle evler güneş enerjisinden elektrik üretecekler ve bunun sonucunda evin elektrik maliyetini düşürmüş olacaklar. Ayrıca bu elektrikli evlerde eğer fazla elektrik üretimi olduysa akıllı saatler aracılığıyla bunu sisteme verecek ve daha sonra devletin elektrik hatlarından tüketmiş olduğu elektrik bedelinden düşecek. Evleri verdiğimiz vatandaşlar teorik olarak hem elektrik enerjisini sıfır maliyetle kullanmış olacaklar, hem de belki üretim fazlası olan elektriklerini devlete satarak dolaylı olarak gelir elde etmiş olacaklar. Bu sistemin bütün konutlarda indirgenmesini de önemsiyoruz. Çünkü Mersin gibi yılda 300 gün iyi güneş enerjisi alan bir ilimizde güneş enerjisine dikkat çekmek için bu çalışmayı yapıyoruz."
"ULASAL AJANSLARA SUNDUĞUMUZ PROJELER İLE GENÇLERİ MERSİN'E GETİRTİYORUZ"
Barınma yardımları dışında Eurodesk ve Avrupa Gönüllü Hizmetleri kapsamında projeler üretildiğini söyleyen Kıcıroğlu, "Deniz temizliğine dikkat çekmek için Ulusal Ajansa sunduğumuz 'Gençlik Değişim' projemiz kabul edildi. Bu proje ile yaz aylarında Mezitli'ye 30 civarında değişik ülkeden gelecek gençler 10 gün boyunca deniz temizliği, çevre temizliği konusu üzerinde bir proje yürütecekler" ifadelerini kullandı.
Bu yıl da 'Uygulamalı Mesleki Eğitim' projesi ile 60 genci Mezitli'ye getirecekleri bilgisini veren Kıcıroğlu, "Uygulanacak bu projenin masraflarının tamamı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından karşılanacaktır. Geçen yıl Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek'ten gençler gelmişti. Bu yıl yapacağımız projede bu 3 ülkeyi 6'ya çıkarmayı düşünüyoruz. Belki de ilk defa batı Trakya Türklerinden, Yunanistan'dan da gençlerin gelmesi için hazırlık yapıyoruz. Sırbistan ve Karadağ'dan da gençleri bu projeye dahil etmeye çalışıyoruz. Mersin, bu proje ile Balkan ülkelerinden gençleri ağırlamak ve kendi mesleklerinde ilerleme sağlamasına ev sahipliği yapacaktır" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz