Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı bugün Kuzey Irak referandumu için toplanıyor. Kritik ABD temaslarının ardından Türkiye'ye dönecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Barzani, MGK toplantımızdan sonra kanaatimizi çok daha net görecek" diyerek MGK ana gündeminin 'bağımsızlık referandumu' olduğunu işaret etmişti.
ESAS YAPTIRIMLAR BUGÜN ŞEKİLLENECEK
MGK’nın hemen ardından toplanacak Bakanlar Kurulu’nda IKBY’ye yönelik uygulanabilecek yaptırımların masaya yatırılması bekleniyor.
23 Eylül Cumartesi günü ise TBMM Irak ve Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanacak.
Esas yaptırımların ne olabileceğine dair işaretler ise bugün öğleden sonra Ankara’da yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında nispeten şekillenmiş olacak.
ERDOĞAN: SIRADAN OLMAYACAK
BM Genel Kurulu toplantıları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptırımların ne olacağı sorularına karşılık MGK’yı hatırlatarak ‘sıradan olmayacak’ yanıtını vermişti
'ERBİL'E KARŞI EN GÜÇLÜ KART TÜRKİYE'NİN ELİNDE'
Uluslararası yorumculara göre Erbil’e karşı en güçlü kart Türkiye’nin elinde. Bağdat ile Erbil arasında yapılan petrol geliri paylaşımı anlaşmasının çökmesinin ardından Kürt Bölgesel Yönetimi’nin can damarı Türkiye üzerinden geçen petrol boru hattı. Çünkü anlaşmaya göre Irak’ın toplam petrol gelirlerinin yüzde 17’si Erbil’e aktarılacaktı ve 2014 yılından bu yana gelirler kesildiği için ekonomik kriz yaşayan Kürt yönetimi, Türkiye üzerinden petrollerini dünya piyasasına satmaya başladı.
ERDOĞAN: BİZ KUZEY IRAK YEREL YÖNETİMİNİ BUGÜNE KADAR HİÇ YALNIZ BIRAKMADIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için bulunduğu New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, IKBY'nin referandum kararına ilişkin "Bakanlar Kurulu da şüphesiz ki hem bunu değerlendirecek hem de kendi kanaatleriyle ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık" ifadelerini kullanmıştı.
MGK TOPLANTISININ ARDINDAN BAKANLAR KURULU TOPLANACAK
MGK toplantısının ardından Erdoğan başkanlığında saat 18.00'de Bakanlar Kurulu toplanacak.
BAKANLAR KURULUNDA 'TEOG' SUNUMU YAPILACAK
Bakanlar Kurulu'nda ayrıca, TEOG'un kaldırılması kararının ardından liselere geçişle ilgili hazırlanan çalışmaların ele alınması ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca kurula sunum yapılması bekleniyor.
10 MADDEDE KÜRT REFERANDUMU
Hürriyet'ten Nilgün Tekfidan Gümüş, MGK Toplantısı öncesi, "10 maddede Kürt referandumu" başlıklı bugünkü yazısında "Erbil yönetimi amacın ‘bağımsızlık’ olduğunu, ancak bağımsızlığa denk gelecek garantiler karşısında referandumun yapılmayacağı, bunun yerine pazartesi günü büyük bir kutlamanın olacağı mesajını veriyor" ifadeleriyle Irak referandumunun şifrelerini sıraladı.
'TÜRKİYE’NİN ELİNDEKİ PETROL VANASI'
Gümüş, Türkiye’nin etkili kartının 'elindeki petrol vanası' olduğunu işaret ederek, "IKBY, Kerkük bölgesi dahil günde 600 bin varil petrol çıkarıyor ve bunun 550 bin varili Türkiye üzerinden ihraç ediliyor. Türkiye’nin vanayı kapatması halinde IKBY’nin bağımsızlığı için gerekli para akışı da durmuş olur. Ancak vana iki tarafı keskin bir bıçak gibi. Çünkü böyle bir ekonomik yaptırıma gidilmesi Türkiye’yi de transit geçiş ücretinden men ederken Kürt bölgesiyle ekonomik ve ticari ilişkiler darbe yiyebilir ve Türk girişimcileri de olumsuz etkileyebilir" dedi.
İşte o yazıdan öne çıkan satırlar:
- Türkiye, İran ve Irak dışişleri bakanlarının önceki gün New York’ta üçlü referandum zirvesi yaptığı saatlerde ABD’den Barzani’ye bir sert açıklama daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Barzani’yi ‘referanduma şiddetle karşıyız’diyerek bir kez daha uyararak ‘pazarlık şansını kaybedersiniz’ dedi. Üçlü zirveden çıkan mesaj da ‘Referanduma karşıyız. Karşı tedbirler almayı gündemimize aldık’yolundaydı.
(...)
Kürt yönetiminin; statüsü tartışmalı olan, Türkmen ve Arapların da hak iddia ettiği petrol zengini Kerkük’ün de referandum kapsamına alınmasına yeşil ışık yakmasıyla gerilim daha da yükseldi. Irak Yüksek Mahkemesi referandumu ‘gayrimeşru’ ilan etti. Bağdat yönetimi, halk oylamasına şiddetle karşı.
KARŞI ÇIKAN VE DESTEKLEYENLER
-Uluslararası toplum da referandum konusunda bölünmüş durumda. ABD’nin başını çektiği bir grup, DEAŞ ile mücadele ederken bu savaşı olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle ‘doğru bir zamanlama değil’ diye itiraz ediyor. Rusya, referandum için iptal çağrısı yapmadı, önceki gün ise ‘Irak’ın toprak bütünlüğü’ne yönelik vurgusu dikkat çekiciydi.
-Reuters’a göre Rusya, 4 milyar dolarlık yatırım taahhüdüyle son dönemde Kürt bölgesinin en büyük petrol ve doğalgaz ortaklarından biri haline geldi. Projeler arasında Türkiye üzerinden boru hattı inşaasının da söz konusu olduğu konuşuluyor. Ankara, Erbil’e karşı enerji kartına el atması durumunda karşısında son dönem ilişkilerde bahar havası yaşamaya başladığı Rusya’yı da görebilir.
ORTADOĞU'DAKİ TEK DESTEKÇİ İSRAİL
-Irak’ın komşu ülkeleri ileride haritayı değiştirme riski yüzünden referanduma toptan karşı çıkıyor. Bölgede alenen halk oylamasına destek açıklayan tek ülke ise İsrail. İsrail, muhtemelen İran’ın ve Hizbullah’ın güçlendiği, radikal örgütlerin nüfuz sağladığı bir coğrafyada müttefik olabileceğini düşündüğü bir Kürt devletine arka çıkıyor. Her halükârda referandum olsa ya da alternatif formül üretilse de Ortadoğu’daki Kürtlerin bağımsızlık hamlesi önümüzdeki aylar ve yılların en önemli başlığı ve muhtemel krizi olarak öne çıkıyor.