Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, AK Parti iktidarları dönemindeki yanlış uygulamalarla tarım sektörü ihmal edilmiş, çiftçinin, üreticinin yoksulluğa mahkum edildiğini belirterek, Toprak Koruma Kanunu’na rağmen, on yılda tarım alanlarında 2,5 milyon hektar bir azalma söz konusu olduğunu söyledi.
Tarımda on yıllık süreçte girdi fiyatlarındaki artış gübrede 5-6 katına, mazotta 4 katına çıkarken buğday fiyatındaki artış on yıl önceki fiyatın 2 katına ancak bu yıl ulaşabildiğini ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, “Açıklanan hububat fiyatı sadece enflasyonla karşılaştırarak her fırsatta “enflasyonun üzerinde bir fiyat artışı sağladık” şeklinde ifade etmek konuyu saptırmaktan başka bir şey değildir. Ülkemizdeki girdi fiyatlarının diğer ülkelerdeki girdi fiyatlarından kat kat fazla olduğunu; bizdeki tarımsal altyapının yetersizliğini ve üretim maliyetlerinin yüksekliğini dikkate almadan, her türlü tarımsal altyapısını çok üst seviyelere taşımış ülkelerdeki ürün fiyatlarıyla karşılaştırmak sığ, öngörüsüz ve gerçek dışı bir değerlendirme olacaktır. Dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini ve elektriğini kullanan çiftçimiz ağır girdi maliyetleri altında ezilmektedir. Tarımsal üretimin en temel girdileri olan mazot, gübre ve elektrik enerjisindeki yüksek vergi oranları acilen kaldırılmalıdır. AK Parti, çiftçimize 10 yıl önce verdiği sözü tutmalı tarımsal girdilerdeki KDV ve ÖTV’yi kaldırmalıdır. Türk çiftçisi, “Gemiciklerin” kullandığı mazottan kaldırılan ÖTV ve KDV’nin Tarımsal girdi olarak kullandıkları mazottan kaldırılmasını beklemektedir” dedi.
Anadolu’da üretilen buğdayların, girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi dikkate alındığında yüzde 90’nın baş fiyatı tutturma imkan ve ihtimali olmadığını vurgulayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Durmaz, “Kaldı ki halen alım yapılan Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da biçilen buğdaylara verilen fiyatlar 620-680 TL arasındadır. Hububatın turfandası sayılabilecek bu bölgelerde fiyatlar böyleyken Anadolu’nun genelinde hasadın başlamasıyla bu fiyatlar daha da aşağılara düşecektir. Çiftçimiz tarafından TMO ve tüccarlara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintilerde (Stopaj, Borsa tescil ücreti, yükleme-boşaltma vs.) hesaplandığında bunun ortalama yüzde 4 olduğu görülmektedir. Bu hesap yapıldığında 720 diye açıklanan baş fiyat yani birinci kalite buğdayın fiyatı 691,2 TL’ye düşmektedir. Prim desteği ve diğer destek ödemelerinin üzerindeki bütün yasal kesintiler kaldırılmalıdır. Bütün bunlar dikkate alındığında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan buğday fiyatı üreticiyi tatmin etmekten çok uzaktır” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz