MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu'nun, partisinin TBMM Grup Başkanvekilliği görevinden alındığı açıklandı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "MHP Kayseri Milletvekili Sayın Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, görülen lüzum üzerine partimizin TBMM Grup Başkanvekilliğini temsil görevinden alınmıştır" açıklamasında bulundu.
Twitter üzerinden haberi doğrulayan Yusuf Halaçoğlu şu açıklamayı yaptı:
''Bugün itibariyle MHP grup başkan vekilliği görevimden alınmış bulunmaktayım Hiçbir kırgınlık ya da alınganlık içinde değilim. Görece layık gören başta genel başkanımız olmak üzere destek olan bütün dava arkadaşlarıma teşekkür ederim. Görevlendirildiğim andan itibaren bütün gücümle hizmet etmeye çalıştım. Bugünden sonra da her şart ve ortamda, her kademede partimin ve milliyetçi fikrin bir neferiolarak hizmete devam edeceğimi ülkümüzün makam ve mevkiyle ölçülemeyeceği şuurunda olarak bütün dava arkadaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Herşey Türkiyemiz ve Türk Milleti içindir''
Yusuf Halaçoğlu'nun görevden alınmasına neden olan süreç, CHP'nin Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal'ın katıldığı televizyon kanalında Halaçoğlu'nun CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e "Meclis Başkanlık seçimlerinin 4. turda grubumuzu serbest bırakacağız" dediğini iddia etmesiyle başladı. Baykal'ın iddialarını sert bir dille reddeden Halaçoğlu, "Baykal'ı desteklemiş olsaydık, dinsiz, inançsız bir partinin adamını seçtirdiniz diyeceklerdi" ifadesini kullanmıştı. Halaçoğlu'nun bu açıklaması, MHP lideri Devlet Bahçeli de dahil olmak üzere bir çok siyasinin tepkisini çekmişti.
YUSUF HALAÇOĞLU KİMDİR?
Yusuf Halaçoğlu (d. 10 Mayıs 1949, Kozan), Türk tarihçi ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi'nin XXIV.ve XXV. dönem Kayseri milletvekilidir. Adana'nın Kozan ilçesinde, 10 Mayıs 1949 tarihinde doğdu. Yusuf Halaçoğlu, 1967'de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsünden Fırka-i İslâhiye ve Kozan isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu.
1974 yılında, mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi'nde Yeniçağ Tarihi Kürsüsü asistanı oldu. 1978 yılında XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyaseti adlı doktora tezi ile doktor oldu. 1982'de yardımcı doçentliğe, Nisan 1983'te ise Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldi. Yusuf Halaçoğlu, 1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 41. maddesi uyarınca Elâzığ'da Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümüne geçti. 20 Mart 1989'da XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi. Yusuf Halaçoğlu aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi.
Yusuf Halaçoğlu, 1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığına tayin edildi, 17 Aralık 1990'da ise genel müdür yardımcılığına getirildi. Bu sırada, Osmanlı Arşivi'nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992'de istifa etti ve Marmara Üniversitesi'ndeki görevine döndü. 26 Ağustos 1992 tarihinde rektör yardımcısı oldu. 23 Ekim 1992'de rektör vekili ve Kasım 1992'de tekrar rektör yardımcılığında bulundu.[1] Bu görevini sürdürürken 21 Eylül 1993'te Türk Tarih Kurumu Başkanlığına getirildi. 23 Temmuz 2008'de, hâlen sürdürdüğü Gazi Üniversitesi'ndeki asli görevine iade edilmek üzere görevden alındı. 28 Ocak 2011'de Milliyetçi Hareket Partisi'ne katıldı. Kayseri'den 1. sıra milletvekili adayı oldu ve 2011 Türkiye genel seçimleri sonrasında milletvekili seçildi. Öte yandan Halaçoğlu, Türkiye-Kırgızistan Parlamentolararası Dostluk Grubu saymanı ve Türkiye-İran Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir. 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında tekrar Kayseri milletvekili seçildi.