Suruç'taki terör saldırısının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu bir açıklama yapmış ve 3 parti liderine seslenmişti.
Davutoğlu, "Bu saldırının hedefi Türkiye'dir, Türk demokrasisidir diyorsak, şimdi dört genel başkanın da bir araya gelerek ortak deklarasyona imza atmamız lazım. Ben bunu yapmaya hazırım. Gün bugündür" demişti.
Davutoğlu'nun bu çağrısını önce MHP sonrasında ise HDP geri çevirdi.
Ortak deklarasyona karşı çıkan ilk parti MHP oldu. Bahçeli, şu ifadelerle ortak deklarasyon için "yokum" dedi:
"Eğer Davutoğlu, teröre karşı tavır alacaksa ve de imza atacak bir ortak arıyorsa öncelikle çözüm sırdaşı HDP'nin kapısını çalmalı ve bu PKK imalatını ikna etmelidir. Terörle arasına çizgi çekemeyenler, bölücülerle şaibeli ve şuursuz ilişki kuranlar hazırlanacak bir deklarasyona imza yerine Türkiye'nin milli hak ve çıkarlarını savunacak erdemi gösterebilmelidir."
Davutoğlu'nun çağrısına HDP'den de, "ret" yanıtı geldi.
Bahçeli'nin açıklaması sonrası Ak Parti'de gözler HDP'ye çevrilmişti. Konunun da değerlendirildiği HDP'nin olağanüstü MYK'sı sürerken Şanlıurfa'ya giden Davutoğlu, çağrısını yineledi. Ancak HDP'den de kısa süre sonra olumsuz mesaj geldi.
Demirtaş, MYK sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı'nca, "yok" sayıldığını belirttiği Dolmabahçe mutabakatına gönderme yaparak, Davutoğlu'na, "Siz o deklerasyona sahip çıkamaz durumdayken yeni deklarasyon yapmanızın anlamı olmuyor. Yarın bir gün ortak imzaladığımız deklarasyona ne kadar sahip çıkabilirsiniz? Ne kadar iradeniz var, gündeminize, partinize ne kadar hakimsiniz görmek istiyoruz. Dolmabahçe deklarasyonuna karşı tavrınız nedir? Bunlarla ilgili düşüncelerinizi duymak istiyoruz öncelikle" yanıtını verdi. HDP, herkesi IŞİD'e karşı Barış Platformu etrafında birleşmeye çağırdı.