ANKARA (İHA) - Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) 19 Kasım günü yapılacak genel başkanlık seçimleri öncesinde, yarın Bingöl'de adaylığını açıklaması beklenen Ümit Özdağ ile parti yönetimi arasındaki gerilim artıyor.
MHP Genel Merkezi, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve İsrail'le 'tuhaf' yakınlığı olduğunu iddia ettiği Özdağ için, "Bu şahsın, hayatındaki karanlık noktaları kamuoyu önünde ve milliyetçilerin kabul edilebileceği gerekçelerle açıklamadığı sürece Milliyetçi Hareket Partisi'nde asla yeri yoktur" değerlendirmesinde bulundu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yarın Bingöl'de adaylığını açıklaması beklenen Ümit Özdağ'ın yarışacağı seçimlerde taraflar birbirlerine karşılıklı suçlamalarda bulunuyor.
Artvin Yusufeli İlçe Teşkilatı'na üye olan ve yargı aracılığıyla partiye üyeliğini tescil ettirdiğini söyleyen Özdağ'a karşı MHP yönetimi Özdağ'ın üyeliğin gerektirdiği yasal şartları taşıyıp taşımadığının henüz hukuken belirsiz olduğunu ileri sürüyor.
Bu arada, MHP Genel Merkezinde adaylığını açıklamak üzere parti yönetiminden izin isteyen Özdağ'a ret cevabı verildi.
MHP yönetimi bugün yaptığı yazılı açıklamada, MHP Genel Merkezi'ne 30 Ekim 2006 tarihinde noter aracılığı ile ulaşan bir mektupla Ümit Özdağ'ın genel başkanlığa aday olduğunu açıklamak üzere, yapmayı planladığı basın toplantısı için yer tahsisi talep ettiği belirtilerek, "Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkanlığına aday olmak her parti üyemizin en doğal ve demokratik hakkıdır. Ancak söz konusu şahsın, üyeliğin gerektirdiği yasal şartları taşıyıp taşımadığı henüz hukuken belirsizdir. Ayrıca bu zat hakkında, kamuoyuna yansıyan ve üzerinde tartışılır hale gelen haber ve bilgilerde açıkça görüleceği üzere karanlık noktalar bulunmaktadır" denildi.
Açıklamada, Milliyetçi Hareket Partisi'nde Genel Başkanlığa adaylığını koymak isteyenlerin, üzerinde kuşkular bırakmayacak kadar tertemiz ve berrak bir geçmiş ile milliyetçiliğin yüksek ahlak ve faziletine sahip olmasının mutlak bir zorunluluk olduğu vurgulandı.
Parti yönetimi Özdağ'ın şu sorulara cevap vermesini istedi:
"- Merkezi ABD'de bulunan RAND Corporation strateji kurumu ile olan ilişkisini,
- ABD'deki Musevi kuruluşu JINSA ile kurduğu yakınlığı,
- İsrail'de bulunan strateji kurumu BESA Center ile olan kuşkulu bağlantısını,
- 1998 yılında ABD'de Washington Kürt Enstitüsünde katıldığı PKK toplantısına kimin davet ettiğini ve kimlerle görüştüğünü,
- 27 Nisan 2000 tarihinde RAND Corporation kontrolünde yapılan Kürdistan Paneline neden katıldığını ve kimlerle birlikte olduğunu,
- Diyanet Vakfı Stratejik Araştırmalar Merkezi (DİYAM) bünyesindeki çalışma döneminin karanlıkta kalan hususlarını,
- Kurucusu olduğu Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) ile ABD'den JINSA ve İsrail'den BESA Center arasındaki özel ilişkinin kapsam derinlik ve amacını,
- 1999 yılından 2004 yılına kadar içinde bulunduğu ASAM'ın finans ve bilgi kaynaklarının kimler olduğunu,
- Bu kuruluş üyesi iken yayınladığı "Türk-İsrail Stratejik Ortaklığı" kitabı ile İsrail'e duyduğu özel ilginin nedenini ve kaynağını açıklaması beklenmektedir".
"Bu şahsın, hayatındaki karanlık noktaları kamuoyu önünde ve milliyetçilerin kabul edilebileceği gerekçelerle açıklamadığı sürece Milliyetçi Hareket Partisi'nde asla yeri yoktur" ifadesinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Söz konusu kişinin, yapması muhtemel ikna edici açıklamaları, onu ancak parti üyesi olma noktasında ve şayet Milliyetçi Hareket Partililer ittifak ederlerse asgari şartlara sahip kılacaktır.
Yurt içi ve yurtdışı odaklarla karmaşık ve kuşkulu ilişkilere girmiş bir şahsın, 'lider ülke Türkiye' ülküsü ile yola çıkmış ve büyük Türk milletinin bekasını hedefleyen milliyetçi bir partide, değil Genel Başkan adaylığı, parti üyesi bile olması söz konusu olmayacaktır.
Dünyayı yönetmeye talip küresel güçlerin artık her yerde karşılaşılan yerli uzantılarının, kim olurlarsa olsunlar Türkiye'nin ve Türk milletinin yegane umudu, bugüne kadar tertemiz ve lekesiz kalabilmiş Milliyetçi Hareket Partisine sızmalarına asla izin verilmeyecektir".