MHP Erzurum İl Başkanı Zekai Kaya, şehir esnafının zor günler yaşadığını söyledi.
Kaya düzenlediği basın toplantısında, kara kışın yaşandığı Erzurum’da piyasaların da adeta buz kestiğini söyledi. Esnafın çoğu günler siftahsız kepenk kapadığını ileri süren Kaya, “Bu ekonomik durgunluk, geçim sıkıntısını, işsizliği ve ödemelerde zorluğu beraberinde getirmektedir. Bir zamanlar Erzurum’un en önemli iş merkezleri arasında gösterilen, sadece çevre ilçe ve köylerimizden değil, komşu illerden gelen esnafın mal temin etmek amacıyla yoğunlaştığı Gürcükapı başta olmak üzere, Tebrizkapı, Mahallebaşı ve Erzincankapı özelliğini kaybetmiş, sıradanlaşmış, köhne semtler halini almıştır. Yaşanan zorluklardan ve sıkıntılardan payına düşeni alan bir başka merkez de hiç şüphesiz Taşmağazalar Semti’dir. Eskiden dükkan kiralamak için kilo işi altın verilen Taşmağazalar’daki çoğu dükkan bugün boştur ve makul bir fiyattan kiraya çıkartılmıştır, ama o dükkanlara da kimse dönüp bakmamaktadır.” dedi.
Vatandaşların kredi kartı borçları nedeniyle piyasaya yeterince para girmediğini iddia eden Kaya, “Nüfusunun önemli bölümünü ücretli ve emeklilerin oluşturduğu Erzurum’da, özellikle de ayın başlarında piyasaya akması gereken sıcak para, kredi kartı borçlarına kesilmekte, esnaf kendi payına düşen küçük damlacıklarla yetinmek mecburiyetinde kalmaktadır. Bu şehirde dükkanını kapatan, tezgahını toplayan, kapısına kilit asan esnaf sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Başta Yenişehir olmak üzere şehrin belli semtlerinde açılan alışveriş merkezleri, Erzurum’un küçük esnafını silindir gibi ezmiştir. Erzurum ekonomisinin can damarını oluşturan hayvancılık sektöründe, alınan tedbirlere rağmen kan kaybı artarak sürmektedir.” diye konuştu.
Geçim sıkıntısı nedeniyle ilçelerin büyük bir kısmının yaşanan göç sonrası boşaldığını ifade eden Zekai Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Görünen o ki, üretemeyen, ürettiğini gerçek değerinde satamayan köylümüz, devlet yardımı olmaz ise, aç ve açıkta kalacaktır. Piyasalarda ekonomik anlamda ciddi durgunluğun yaşandığı Erzurum’da, önceki yıllarda başlatılan spor yatırımları da bu sorunları ortadan kaldırmaya yetmemiştir. Yılların Cemal Gürsel Stadı sanki yeniden inşa edilmiştir, ama bugün o devasa statta Erzurum’un top oynayacak bir futbol takımı bulunmamaktadır. Görüntüsünü benim de beğendiğim Atlama Kuleleri başta olmak üzere, yapılan yığınla tesisin bu şehre ne kazandırdığını, hangi ekonomik faydayı getirdiğini birilerinin kalkıp açıklaması gerekir.”
Ilıca Şeker Fabrikası’nın da uygulanan yanlış ve kasıtlı politikalar yüzünden çalışamaz ve üretemez hale düşürüldüğünü söyleyen Kaya, şöyle dedi: “Fabrikada bu yılki kampanya dönemi en çok 80 gün olmuştur. Şeker pancarı bulamayan bir fabrikanın ayakta kalması mümkün değildir. Geçtiğimiz yıllarda ciddi anlamda pancar ekmeleri için desteklenen, teşvik edilen üreticiler, hem pancar alım fiyatının düşük tutulması ve hem de desteklerin çekilmesinden dolayı üretimde değişikliğe gitmişlerdir. Artık köylü pancar yerine başka ürün ekmektedir. Yarınlarda pancar bulamaz hale düşecek olan fabrika ya kapatılacak ya da yok pahasına, ‘Ne yapalım, pancar yok, üretim yapılmıyor’ denilerek birilerine peşkeş çekilecektir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz