HABER

MHP'lilerin istifa daveti söz konusu değil

ANKARA (İHA) - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa'nın 10. maddesinde değişiklik yapılarak kamusal alandan yararlanmadaki kısıtlamaların ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Swissotel'de gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya gelen Devlet Bahçeli, yaşanan türban tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine artık toplumda apartman hayatının hakim olduğuna işaret ederek, bir insanın gecenin bir saatinde türbanlı bir komşusu rahatsızlandığında komşuluk hukuku gereği onu hastaneye götüreceğini, hiçbir doktorun, 'sizi muayene edemem, türbanlısınız' deme hakkına sahip olmadığını belirtti. Türbanlı bir kadın adliyeye gittiğinde hiçbir hakimin 'sizin davanıza bakmaya mezun değilim' diyemeyeceğini kaydeden Bahçeli, buna karşın üniversiteyi kazanan türbanlı bir kızın okul kapısında durdurulduğuna dikkat çekti. Adalet, sağlık ve eğitimin toplumun kolektif ihtiyaçlarından bazıları olduğuna işaret eden Bahçeli, bunlardan iki ihtiyacı karşılamaya evet, diğer ihtiyacı karşılamaya ise hayır denemeyeceğini söyledi. Devletin, türbanı kimin inanarak, kimin irticai amaçla taktığını tespit etmeye mezun olması gerektiğini vurgulayan Bahçeli, türbanlı-türbansız, laik-anti laik gibi çatışmalarla Türkiye'nin boğulmasına fırsat vermeyecek oluşumları ortaya koymak gerektiğini vurguladı. MHP'nin bu kriterleri esas alarak siyasi yönden türbanın yasak olmasına rıza göstermediğini anlatan Bahçeli, eğitim seviyesi gelişen, büyüyen Türkiye'nin kimin ne maksatla hareket ettiğini anlama şansına sahip olduğunu vurguladı. Bu tür gerginlikleri ortadan kaldırmak için bir toplumsal uzlaşıya ihtiyaç olduğunu dile getiren Bahçeli, bu uzlaşma sağlanmadan adım atmanın siyasi gerilimden beslenmek anlamına geleceğini belirtti.

Anayasa'nın 10. maddesinde bir değişiklik yapılarak kamusal alandan yararlanmadaki kısıtlamaların ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Bahçeli, Anayasa hazırlıklarını sürdüren 8 bilim adamının ortaya iyi bir çalışma koymaları halinde "8 dev adam' olacaklarını, aksi halde ise başka bir isimle anılacaklarını ifade etti.
MHP'nin yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili düşüncelerini de açıklayan Bahçeli, 8 bilim adamının yaptığı çalışmanın mahiyeti hakkında bilgiye sahip olmadıklarını, Başbakan'ın henüz topluma bir taslak sunmadığını kaydetti. Hükümetin bir hazırlık içinde olmasının doğru bir yaklaşım olduğunu dile getiren Bahçeli, bunun ele alınacağı yerin ise TBMM olması gerektiğini söyledi. TBMM'de temsil edilen bütün siyasi partilerin katkısıyla bir Anayasa Değişiklik Çalışma Grubu oluşturulması, sivil toplum örgütlerine müracaat edilerek görüşlerinin alınması gerektiğini kaydeden Bahçeli, kararlaştırılan maddelerin kamuoyuna açıklanması ve bu şekilde bir toplumsal uzlaşma belgesi olarak Anayasa'nın ortaya konması gerektiğini ifade etti. Anayasa çalışmasının basına yansıyan bölümleriyle bağlantılı olarak bir hazırlık yaptıklarını ifade eden Bahçeli, bu çalışmanın nerelerinde tuzaklar olduğunu, Meclis'e geldiğinde açıklayacaklarını duyurdu.

Bahçeli, MHP'li Osman Durmuş'un Orgeneral Büyükanıt'ı istifaya davet ettiği haberlerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:
"MHP niye böyle bir istifayı düşünsün ki. Soraydınız Osman Durmuş'a. Böyle bir şeye ihtiyaç yok. Bir siyasi kurumu istifaya davet etmek başka, bir Anayasal kurumu istifaya davet etmek başka."

Yargının ve üniversitelerin siyasallaştığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Bahçeli, yargının siyasallaştırılması gayretlerini kabul edilebilir olmayan bir tavır olarak gördüklerini vurguladı. Bahçeli, yargı kurumlarının sağlam kalması, siyasallaşmanın gölgesi altına girmemesi gerektiğini ifade etti. Üniversite öğrenimine başlamasının üzerinden 40 yıl geçtiğini anlatan Bahçeli, 40 yıllık siyasal şiddet ortamının her boyutunu yaşadığını söyledi. Üniversitelerin daha soğukkanlı düşünen ve araştıran
bir gençlik yetiştirmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, genç neslin önünde 2 dönüm noktası bulunduğunu kaydetti. 2022-2023 eğitim öğretim yılının cumhuriyetin 100. yılına, 2052-2053 eğitim öğretim yılının ise İstanbul'un fethinin 600. yılına geleceğini anlatan Bahçeli, bu iki dönüm noktasını kucaklayacak olan genç neslin ateşe atılmaması gerektiğini dile getirdi. Bahçeli, "Ellerine silah yerine bilgisayar vermeli, en az 2 yabancı dil öğretilmelidir. Böyle bir nesli sokağa çekmek, üniversitedeki rektörler, dekanlık kargaşasının altyapısına malzeme etmek doğru değildir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler