HABER

MHP'nin, YSK açıklamasıyla ilgili değerlendirmesi

İSTANBUL (İHA) - MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan'ın, TBMM'nin 1 Eylül'de toplantıya çağırılması ve 3 Kasım için de seçim kararı alınması halinde hazırlıkları yetiştiremeyeceklerine ilişkin açıklamalarına, "MHP, seçim tarihi konusunda makul olanı söylemiştir" diye cevap verdi.

Seçim tarihi ve siyasi gelişmelerle ilgili İHA'ya değerlendirme yapan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Birileri parlamento dışı milli iradenin dışında hükümet senaryoları yazarak hükümeti devirmek ve ülkeyi kendi programları doğrultusunda yönetmek gibi hevese kapılmıştı. Bu amaçla bir takım toplantılar, yurtiçi ento dışı milli iradenin dışında hükümet senaryoları yazarak hükümeti devirmek ve ülkeyi kendi programları doğrultusunda yönetmek gibi hevese kapılmıştı. Hiç ilgisi olmayan uluslararası kredilendirme kuruluşları bile bu programın içinde rol alarak siyasi kaos oluşturmaya çalışıyorlardı. MHP Genel Başkanı Bahçeli yaptığı seçim çağrısı ile bunun önünü kesmiştir. Ancak seçimin tarihi konusunda YSK'nın yaptığı açıklama da göz önünde bulundurularak gerekirse Meclis daha önce toplanabilir. Biz bu konuda, seçim şartı ile girişimde bulunan partilere destek vermeye hazırız" dedi.

Hükümetin geleceğiyle ilgili Almanya'da yapıldığı iddia edilen gizli toplantıdan haberdar olduklarını ifade eden Şandır, şunları söyledi: "Kemal Derviş'in seçim tarihi belirlenmelidir talebinin ardından MHP yönetimi, koalisyonla ilişkilerini gözden geçirdi. DSP'nin Grup Başkanvekilleri, Başbakan yardımcısının partiye ihanet ettiğini ve yakın gelecekte bir parti kuracağını ifade etmişlerdi. Sık sık televizyonlara çıkıp, AB üyeliği için idam, anadilde eğitim gibi konularda 'Avrupa treni kaçıyor. Bunları yapmazsanız Ortadoğu ülkesi olursunuz' diyerek kafaları bulandırıyorlardı. Koca koca profesörler milli iradenin tecellisinin dışında başka bir takım senaryoları ortaya koydular. Biz bu ortamda 57. Cumhuriyet Hükümeti'nin bir hizmet imkanı bulmasının güç olduğunu düşündük. Ardından DSP'den kopmalar oldu. MHP olarak hiçbir hesaba katılmadık. Biz de seçime 2004 yılının Nisan ayında gideceğimizi düşündük. Ekonomik programın sonuna kadar uygulanabileceğini düşünüyorduk. Uzlaşarak, ortaklık protokolüne sadık kalarak yapacaktık. Ama durum ortada."

AB- Türkiye ilişkilerini tanzim eden temel belgenin Ulusal Program olduğunu söyleyen Şandır, "Yine söylüyoruz. Biz bu programın satırına, virgülüne, noktasına kadar arkasındayız. Oradaki taahhütlerimizin yerine getirilmesini biz de istiyoruz. Ne olduysa Mart ayından bu yana taahhütlerimizin dışında,kapsam ve zamanlama itibari ile bazı hususları Türkiye'nin getirip önüne koydular. Olmazsa olmaz diye de dayattılar. Bunu kabullenmemiz mümkün değildi. Çünkü bunun arkasındaki niyetlerin Türkiye'nin hayrına olmadığı yönünde kanaatimiz vardı. Bunların bir hükümet tasarısı olarak Meclise gelmesine müsaade etmeyeceğimizi ifade edince, ANAP ve DSP bizim dışımızda mutabakat arayışına girdi. Bu noktada hükümet içerisinde bir uzlaşma zemini de kalmadı. Koalisyon protokolüne, ulusal programa uyulmazsa,samimiyet olmazsa, güven olmazsa böyle bir hükümet ülkeye hizmet edemez. Biz de seçimlerin zamanında yapılması yönündeki taahhütümüzün bir anlam taşımadığını düşündük. Bu nedenle seçimin 3 Kasım'da olmasını istedik" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Şandır, seçim kararı almak kaydı ile Meclis'in Temmuz ayında olağanüstü toplanmasına destek vereceklerini ifade ederek, "DYP'nin 85 imzasını 110 imzaya tamamlamaya hazırız. Kaldı ki AK Parti'nin de bu konuda DYP'ye destek vereceği ifade ediliyor" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP'de önümüzdeki günlerde yaşanabilecek siyasi bölünmeye karşı milletvekillerinin birlik bütünlük içinde hareket ettiklerini, hiçbir oyuna kapı açmadıklarını da sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler