Japon ve Amerikalı 7 bin kişinin 28 yıl boyunca incelenmesi sonucu ortaya çıkan araştırmada, ailenin kalabalıklığının, Helicobacter pylori (H. pylori) isimli bir bakteri türüne bağlı mide kanserinin gelişmesinde büyük bir etkisi bulunduğunu ve kalabalık ailelerden gelen küçük kardeşlerin mide kanserine daha yatkın olduğu belirtiliyor.
H. pylori midenin sümüksü kısmında yaşadığı ve mide ülseri ve mide kanserine neden olduğu ifade ediliyor. Tahminlere göre dünya nüfusunun yarısı midesinde H. pylori taşıyor. Bu bakteri insandan insana ağız veya dışkı yoluyla bulaşabiliyor. Araştırmaya göre, midelerinde H. pylorinin çeşitli türlerini taşıyan ve yedi veya daha fazla kardeşi olan kişilerin, aynı türdeki bakteriyi taşıyan ve bir ila üç kardeşi olan kişilere göre kansere yakalanma riski iki kat daha fazla.
Araştırmanın sonuçları 16 Ocak'ta Public Library of Science Medicine adlı dergide de yayınlandı. Araştırmanın başkanlığını yürüten New York Üniversitesi Tıp Merkezi ve Tıp Okulu'nda mikrobiyoloji profesörü olan Dr. Martin J. Blaser çalışmayla ilgili olarak şöyle konuştu: "Bu, çocukluk döneminin, ilerleyen yıllarda kanserin gelişme riskini etkileyen faktörler olduğunu açıkça gösteren dikkatlice kontrol edilmiş bir çalışmadır. Çocukluk olaylarının, ilerleyen yaşlarda kanser riskini etkileyebilmesi dikkate değer bir durum ve bu diğer kanser türleri için bir model olabilir."