YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mide Kanseri Tedavisinde Sıcak Kemoterapi Yöntemi

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Emel Canbay, mide kanserinin tedavisinde kullanılan sıcak kemoterapi...

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Emel Canbay, mide kanserinin tedavisinde kullanılan sıcak kemoterapi yöntemiyle ilgili bilgi verdi.

Cerrah Doç Dr. Emel Canbay, midenin yaşamın için gerekli enerjinin kaynağı olmakla birlikte, besinleri aldıktan sonra kısa bir süre depolayıp bağırsaklara iletildiğini belirterek, “Sindirimi başlatıp ilk enerji moleküllerini açığa çıkaran bu organımız görevini yaparken bazen istemediğimiz sonuçlar ile bizi doktora başvurmaya sevk eder. Midede bazen yanma ve ağrı şikayeti olabilir, bazen de bunlara ek olarak kanama olabilir. Bunun sebebi gastrit ya da ülser nedeniyle oluşabilir. Bazen de bu belirtiler mide kanserinden kaynaklanabilir” dedi.

Doç. Dr. Canbay, hem gastrit ve ülserde hem de kanserde belirtilerin hazımsızlık, midede yanma, ağrı, mide kanaması, zayıflama, iştahsızlık şeklinde görüldüğünü ifade ederek, “Mide kanseri belirtileri mide ülseri belirtilerine benzediğinden mide kanseri genellikle başlangıçta mide ülseri gibi tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bu yüzden ülkemizde mide kanseri genellikle ileri evrede teşhis edilmektedir. Ve ne yazık ki yakın zamana kadar bu hastaların bir kısmı gecikmiş hastalar olarak kabul edilir ve ameliyat şansını kaybetmiş gözüyle bakılırdı. Ülkemizde ortalama yılda 20 bin kişinin mide kanserine yakalanıyor” şeklinde konuştu.

Son 30 yılda cerrahi sınırlamaların diğer tıp alanındaki gelişmeler ile paralel ilerlediğini kaydeden Doç. Dr. Canbay, “Mide kanseri gibi organdan başlayan kanserlerin yaklaşımında da yeni olanaklar söz konusu. Bazen mide karın ön ve arka duvarını aşarak karnın su toplaması ve çevre dokulara yayılması da görülebilir. Midenin içini döşeyen tabakadan başlayan tümör dışına doğru büyüyerek çevreye ve çevre dokudaki kan ve lenf damarlarına da yayılır. Tümörün ameliyata uygun olup olmadığı görüntüleme laboratuvar tetkikleri ile anlaşılır. Karnın içinden alınan sıvı, karın zarı ve doku örneklerinin patolojik incelemesi ile en son değerlendirmeler yapılır“ şeklinde konuştu.

Bazen, "Karın içine yayılmış tümörü olanlar ameliyat olamaz" diye kapatıldığını belirten Dr. Canbay, “Bu hastalar için gelişmiş ülkelerde ilerlemiş tıbbın sunduğu bir başka yaklaşım da sitoredüktif cerrahi dediğimiz karın zarının ve kanserli dokuların tamamen alınması ve takiben ameliyat esnasında sıcak kemoterapi uygulanmasıdır. Bu hastalarda özellikle hastalığın ileri evresine bağlı karın şişliği (asit) oluşmuşsa da bu durumda karın içine tedavi uygulaması ile bu durum kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Yanıt oluşursa hastanın ileri tedaviye alınabileceğini vurgulamaktadır. Karaciğer tutulumunda da radyofrekans yöntemi ya da damarlardan ilaç verilmesi ile tedavi yolları denenmektedir“ açıklamasını yaptı.

Kanserin oluşumuna karşı önerilerde bulunan Doç. Dr. Canbay, kanserin oluşmasına engel olmak için beslenme alışkanlığının düzene sokulması gerektiğine değinerek kayısı, nar, peynir, üzüm sarımsak, yoğurt, muz ve karnabaharın tüketilmesinin kanserin oluşumuna engel olabildiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler