Endoskopa bağlı kamerayla içeride olup biteni bir monitöre aktarıyor. Cerrah da monitörün önündeki robot kollarını kullanarak ameliyatı gerçekleştiriyor.
Robotun tasarlanması sürecinde görev alan doktorlardan biri olan bağırsak hastalıkları uzmanı Lawrence Ho, “İnsan hareketleri çok büyük olduğu için çok ince işler yapmak istediğinizde elleriniz titreyebilir. Ancak robotlar en küçük hareketleri bile titremeden gerçekleştirebiliyor” dedi.
Ulusal Singapur Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan Profesör Ho, bugüne kadar robotu kullanarak Hindistan ve Hong Kong’da beş erken evre mide kanserini ameliyat ettiklerini ifade etti. Ho, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu cihaz sayesinde hastalarda ameliyat sonrası enfeksiyona neden olan ve iz bırakan kesiklere de ihtiyaçları kalmadığını söyledi.
Mide kanseri vakaları, dünya genelinde en çok ölüme yol açan kanserler arasında ikinci sırada geliyor. Özellikle Doğu Asya’da yaygın olan mide kanseri çoğu zaman hastalık ilerledikten sonra keşfedilebiliyor. Bu aşamada da hastalığın tedavisi çok zor ve genellikle başarısız oluyor.
Singapur’da bulunan Nanyang Teknoloji Enstitüsü Makine ve Uzay Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Louis Phee, robotu Ho ile birlikte tasarlamış.
Phee, robot fikrinin Hong Kong’un en tanınmış cerrahlarından Sydney Chung ile 2004 yılında Singapur’da yedikleri bir akşam yemeği sırasında ortaya çıktığını söyledi.
Chung, yengeçleri prototip olarak kullanmayı teklif etti. Çünkü yengeçler kum tanelerini bile tutabilir ve kıskaçları çok kuvvetlidir” diyen Phee, insan anatomisiyle doğadan aldıkları ilhamı birleştirdiklerini söyledi. Araştırmacılar geçtiğimiz Ekim ayında bir şirket kurduklarını ve önümüzdeki üç yıl içinde robotun satışa sunulmasını umduklarını belirtti.