Japon araştırmacıların 550 mide kanseri hastası üzerinde yaptığı araştırma, söz konusu bakterinin antibiyotik tedavisiyle ortadan kaldırılması sonucunda hastaların ikinci kez hastalığa yakalanma olasılığının üçte iki oranında azaldığını ortaya koydu. Araştırma çerçevesinde, mide kanserinin erken evresinde kanserli hücrelerin ve bölgeyi çevreleyen dokunun ameliyatla alınmasının ardından yarısının helikobakter pilorinin yok edilmesini amaçlayan bir tedavi gördüğü, diğer yarısına da plasebo verildiği belirtildi.
Her iki grubun da altı ay, bir yıl, iki yıl ve üç yılda, kanserin midede başka bir bölgede yeniden ortaya çıkıp çıkmadığının kontrolü için muayene edildiği, üç yılın sonunda helikobakter pilorinin yok edildiği grupta sadece 9 hastada mide kanserinin yinelediği, diğer grupta ise 24 hastaya yeniden mide kanseri teşhisi koyulduğu kaydedildi. Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan araştırma, helikobakter pilorinin ortadan kaldırılmasına yönelik antibiyotik tedavisinin, hastaların ikinci kez mide kanserine yakalanma olasılığını yüzde 65 oranında azalttığını gösterdi.
Midede yaşayan helikobakter pilori mikrobu, duodenal ülserlerin yüzde 90'ının, gastrik ülserlerin yüzde 80'inin nedeni olarak görülüyor. Helikobakter pilorinin ülserle bağlantısı olduğu bulan Avustralyalı araştırmacılardan biri, teorisini kanıtlamak için kendisine bu mikroptan bulaştırmış ve araştırmacılar bu çalışmalarıyla 2005 yılında Nobel ödülü almışlardı. Dünya Sağlık Örgütü de bakteriyi mide kanserinin başlıca nedeni olarak görüyor.
(AA)