HABER

Mideyi doldurmak yaşlandırıyor

Mideyi doldurmak yaşlandırıyor

SAMSUN (İHA) - Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Şahin, yemek yeme alışkanlıklarının bilinçli olması gerektiğine işaret ederek, "Her yemek yediğinizde midenin üçte biri boş bırakılmalı, yoksa yaşlanırsınız" dedi.
Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı Samsun Şubesi tarafından sağlıklı beslenme konulu seminer düzenlendi. Vakıf binasında düzenlenen ve Dernek Başkanı Dursun Aksoy'un açılış konuşmasını yaptığı seminerde, sağlıklı beslenme konusunda bayanlara geniş bilgi verildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Şahin, sağlıklı beslenmenin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu, vücudunu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda alınması gerektiğini kaydetti.

"Spor yapıldıkça yararlı kolesterol (HDL) artar, zararlı kolesterol (LDL) azalır" diyen Mevlüt Şahin, "Kolesterolü dengelemek için diyetin yanı sıra hafif mutlaka spor da yapılmalıdır. Bu amaçla yürümek kalp sağlığınız için en ideal egzersizdir. Her gün en azından yarım saat yürümelisiniz. 30 dakikada 3 kilometre kat etmeniz kalp için yararlı ritmi yakalamak için yeterli olacaktır" diye konuştu. Güne kahvaltı ile başlanması gerektiğinin üzerinde duran Şahin, gece boyu gıda alımı olmadığından beynin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Her yemek yendiğinde midenin üçte birinin boş bırakılması gerektiğini ifade eden Şahin, "Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya neden olur. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır" şeklinde konuştu.

Yağların insan vücudu için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarından biri olduğunu anlatan Şahin, her bir gram yağda 9 kalori bulunduğunu, ancak yağın fazlasının obezite, kalp hastalıkları ve kansere neden alabileceği uyarısında bulundu. Genel olarak hayvansal gıdalarda bulunan doymuş yağlar fazla alındığında kolesterol düzeyini yükselttiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:

"Bu kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk. Doymuş yağlar et, tam yağlı mandıra ürünlerinde peynir, süt ve dondurma, kümes hayvanlarının derisinde, yumurta sarısında bulunur. Doymamış yağlar vücudun gereksinim duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynaklarıdır. O da sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklıdır. Tekli doymamış yağlar zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemiş yağları, yer fıstığı, bademidir. Trans yağlar, sıvı bitki yağlarının hidrojenizasyonu ile oluşan yağlardır. Trans yağları bazı et ve mandıra ürünlerinde de doğal olarak bulunabilir. Trans yağlar en tehlikeli yağlardandır." Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden birinin meyveler olduğunu belirten Şahin, beynin oksijen dışındaki tek enerjisinin glikoz olduğunu, glikozun meyvelerde hazır halde bulunduğunu, meyvelerin yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra yenmesinin büyük faydalar sağlayacağını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler