Migren, tam olarak anlaşılamayan karmaşık bir durumdur. Genellikle, beyindeki sinirsel değişiklikler ve damar genişlemesi arasındaki karmaşık etkileşimlerle ilişkilendirilir. Çevresel, genetik ve hormonal faktörlerin de migren gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Migren atakları, kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genellikle şiddetli baş ağrısı ile karakterizedir.
Migren, tekrarlayan baş ağrısı ataklarına neden olan kronik bir nörolojik rahatsızlıktır. Kişinin günlük aktivitelerini etkileyebilir. Migren atağı sırasında baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma, ışık ve sese aşırı hassasiyet gibi semptomlar da görülebilir.
Migrenin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülmektedir. Olası migren nedenleri şöyledir:
Migren, sıklıkla şiddetli baş ağrısı ile karakterize edilen ve diğer semptomlarla birlikte seyreden bir durumdur. Migren belirtileri şunlardır:
Migren ataklarından önce bazı kişilerde aura adı verilen nörolojik semptomlar ortaya çıkar. Aura semptomları arasında görme bozuklukları, karıncalanma veya uyuşma ve konuşma zorluğu yer alabilir.
Herkes migreni aynı şekilde deneyimlemez. Bazı kişilerde sadece baş ağrısı olurken, bazılarında baş ağrısına ek olarak diğer semptomlar da olabilir. Migren ataklarının sıklığı ve şiddeti de kişiden kişiye değişebilir.
Migrenin kesin bir tedavisi yoktur ancak semptomları yönetmeye ve atak sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek migren tedavisi seçenekleri vardır. Migrene ne iyi gelir sorusunun yanıtı şöyledir: