Ayda yaklaşık 20 şiddetli migren atağı geçiren Gül Beşen’e (50) son çare olarak ağrı pili takıldı. Bugüne kadar 29 farklı tedavi gören Beşen, artık ağrısı başlayınca belinden kumanda ederek başındaki pili aktive edecek, ağrısı bittiğinde de kapatabilecek. Pilin ilk bir ayda ağrıları yüzde 50 azaltması, ikinci ayda da sonlandırması bekleniyor. Lokal anestezi altındaki hastanın başının arkasında ciltte açtığı küçük bir kesiden girerek, ağrıyı kesecek sistemi yerleştiren Liv Hospital ağrı uzmanı Doç. Dr. Kader Keskinbora, yöntemin başağrısı tedavi kılavuzlarına girdiğini belirtti. Keskinbora, “Pili takarken hastanın uyanık olması gerekiyor ki ağrıya yol açan bölgeyi bulalım. Ağrıyı uyaran yeri hastayla konuşarak yakalıyoruz” dedi. Nöro modülasyon da denilen sistem, migren ağrısından sorumlu tutulan saçlı derinin hemen altındaki oksipital sinirin iki kolunu uyaran elektrotlar ve bunları harekete geçiren beldeki kibrit kutusu büyüklüğündeki pilden oluşuyor. Elektrotun ucu yine cilt altından sırt boyunca indirilerek pile bağlanıyor. Kumandayla çalışan pil sadece beyinde karıncalanma hissi yaratıyor.
Belde kibrit kutusu kadar pil
Kibrit kutusu büyüklüğündeki pil bele yerleştiriliyor. Cilt altında kalan sistem dışarıdan görünmüyor. Sistem için saçlı derinin hemen altına oksipital sinirin iki kolunu uyaran elektrotlar yerleştiriliyor. Hasta uzaktan uzaktan kumandayla pili çalıştırdığında elektrota akım vererek, oksipital siniri uyarıyor. Böylece beyne ileti gitmesi engelleniyor. Beyin oradan gelen ağrı sinyallerini unutmaya başlıyor, gelen uyarıları yok sayıyor.
SGK KARŞILIYOR
Ağrı pilinin diğer tüm tedaviler denendiği halde işe yaramayan hastalarda son basamak olarak düşünüldüğünü belirten Keskinbora, “SGK, diğer tüm tedavi yöntemlerinin denenmesine rağmen sonuç alınamadığını raporla gösteren hastaların pillerini karşılıyor” diye konuştu.
Ayda 20 atak geçiriyorum
Gül Beşen, gençlik yıllarından beri migrenle yaşadığını belirterek, “Ayda neredeyse 20 kez, bazen 1.5-2 gün süren ataklar geçiriyorum. Son 5 yıldır ağrılarımda büyük artış oldu. Ağrım başladığında bütün akvitelerim, mutlu anlarım bitiyor. Moralim bozuluyor. Umarım artık biter” dedi.
Tanrı Parçacığı’ndan kansere umut ışığı
İsviçre’deki Cern Laboratu-varı’nda ‘Tanrı Parçacığı’ bulma çalışmalarına katılan biliminsanları, kanser tedavisinde radyoterapiye alternatif olacak daha az yan etkili ışın tedavisi geliştirmek üzere çalışıyor. 5 yıllık bir araştırma çerçevesinde biliminsanları, farklı iyonların (elektrik yüklü atomların) kanserli hücreler üzerindeki etkisini inceliyor. Tanrı Parçacığı araştırmasında kullanılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’na bağlı bir parçacık çarpıştırıcısı, 14 milyon Sterlinlik bir düzenlemeyle tıbbi araştırmalar için çalıştırılacak hale getirildi. CERN’deki çarpıştırıcı teknolojisi direktörü Dr. Stephen Myers, 75 metrelik çarpıştırıcının hastane tipi versiyonlarını geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Saç telinden kriz testi
Saçınızın bir teli kalp krizi geçirme riskinizi ortaya çıkarmak için yeterli. Hollanda’da Erasmus Üniversitesi biliminsanları seç tellerinin stres hormonu kortisol fluctuate’in vücutta ne oranda bulunduğuna dair bir kayıt işlevi gördüğünü ortaya çıkardı. Bu bilgi sayesinde bir kişinin kalp hastalığına yakalanma riski ölçülebiliyor. Daha önce bu hormonun vücuttaki oranı kan testleri ile tespit ediliyordu.