Migros Marketler Zinciri, Türkiye’de ve dünyada geniş bir pazar alanına sahip olması ile bilinir. Kurumsal ve kalitesi ile tanınan bir marka olduğu için işe alınan personelin de özenle seçildiği bir markadır. Başvurular özenle değerlendirilir ve adaylar çeşitli aşamalardan geçirilir. Farklı pozisyonlarda yönetici ve idari personelden reyon çalışanlarına kadar bazı eğitimlerden geçen elemanların çalıştırıldığı Migros, çalışanlarında bazı şartlar arar. Bu şartlara uygun olduğu belirlenen kişiler işe alınır. Migros çalışanları, bu markanın çalışanlarına sağladığı tüm imkanlardan yararlanmaya da hak kazanır.
Migros marketler zincirinde çalışmak isteyen bir kişi başvuru yapmadan önce firmanın belirlediği bazı şartlara uygun olmalıdır. Bu şartlara göre şu kişiler Migros mağazalarında, farklı pozisyonlarda görev almak üzere başvuru yapabilir. Şartlar şu şekildedir:
Çalışanlarına farklı imkânlar sağladığı bilinen Migros 3 ayda bir çift maaş uygulaması ile de bilinir. Bunun gibi farklı türde ödeme düzenlemelerinin amacı olarak çalışanlarının ekonomik güvenliğini sağlamak istediklerini ve bu uygulamanın şirket politikasına göre yapıldığını açıklamışlardır. Ayrıca bu uygulamanın farklı şubelerdeki işverenlerin tercihlerine göre de düzenlendiği bilinmektedir.
Çalışma saatleri Türkiye’de 4857 Sayılı İş Kanunun maddelerine göre belirlenmiştir. Buna göre haftalık ve tam zamanlı çalışma saati 45 saattir. Ancak yarı zamanlı ( kısmi süreli / part time çalışma şekli daha farklıdır. Bu tür yarı zamanlı çalışma sisteminde 45 saatin üçte ikisinden daha az kişi çalıştırılamaz. Kısmi çalışma saati haftalık olarak 30 saatten daha az olarak belirlenemez. Migros marketler zinciri de çalışanlarını yasal sürelere göre belirlenen saatler içinde çalıştırmaktadır. Haftalık çalışma süresi 30 saatten aşağıda tutulmaz. Kısmî süreli çalışmanın hangi saatler arasında olacağı ise Migros’a bağlı olan birimlerin inisiyatifinde belirlenir.
Migros marketlerinde çalışmak için başvuruda bulunan bir kişinin çalışma koşullarını değerlendirmesi çalışma hayatında, çalıştığı alan, kişiler ya da aldığı maaş gibi farklı kriterlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Çalışanlarına adil ve ekonomik güçlerini destekleyici olmayı hedeflediğini beyan eden marka, çalışanlarına haftalık çalışma programı sunar. Çalışanlarının emek karşılığı dışında yol ve yemek ücretlerini de karşıladığı bilinen Migros, sezonluk işçi de çalıştırmaktadır. Yoğun olan dönemlerde geçici anlaşmalarla istihdam alanı açmakta ve geçici personeline asgari ücret üzerinden ödeme yapmaktadır.
Hem ücretlendirmeleri ve yan hakları, hem çalışan sağlığı ve güvenliği konusunda şirket politikaları uygulayan Migros marketler zinciri, çalışanlarının kariyer gelişimlerine destek olmak adına da bazı eğitimler düzenleyen bir markadır. Çalışanlarının maaşlarını her yıl güncelleyen marka çalışanlarına personel bonosu da vermektedir. Bono miktarları da maaşlar gibi güncellenir. Migros çalışan maaşları kadar çalışanlar arasındaki ilişkinin güçlü olmasına da özen gösteren bir firma olarak bilinir.
Migros marketler zincirinde farklı pozisyonlar ve bu pozisyonlarda görevlendirilen çalışanlar bulunur. Her bir birimin görevi ve imkânları farklıdır. Kasiyer, mağaza müdürü, reyon personeli, mal kabul personeli, danışma personeli, mağaza müdür yardımcısı, mağaza bölge sorumlusu gibi unvanlar çalışanların kriterlerine göre verilir.
Çalışanların maaşları da pozisyonlara göre değişiklik gösterebilir. Gün içinde 08.30 – 22.00 saatleri arasında çalışan personel iki vardiyalı sisteme bölünmüştür. Reyon çalışanları hareket hâlinde iken kasiyerler kasanın başında sabit olarak hizmet vermektedir. Bazı mağazalarda kasiyerler için oturma alanları bulunur ancak bazılarında oturma kısımları yer almaz.