Boğaz bölgesinde, bağırsakta ya da ağız içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak mantar enfeksiyonları görülebilir. Vajinal mantar enfeksiyonu bulunan annelerin bebeklerinde ağız kısmında da bu mantar enfelsiyonları oluşabilir. Bu tür mantar enfeksiyonlarını önlemek ya da tedavi edebilmek için üretilmiş bazı ilaçlar vardır. Doktor önerisi ve yönlendirmesi olmadan bu tür ilaçların kullanılması ciddi sorunlara neden olabileceğinden herhangi bir enfeksiyon mantarı şikayetinde vakit kaybetmeden doktora danışılmalıdır.
Mikostatin, mantar enfeksiyonlarına karşılık üretilmiş olan bir ilaçtır. Her bir mililitresinde yüz bin ünite nisatin bulunur. Cam şişelerde, 48 doz bulunan, damlalık içeren bir kapağı olan, krem sarısı, hafif, saydam olmayan bir süspansiyondur. Mantarlara karşı kullanılan antifungal olarak isimlendirilen ilaç grubundadır. Ağızda, bağırsakta ya da boğazda oluşan mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek ya da bu enfeksiyonlara engel olabilmek için üretilmiştir. Bu konuda etkin bir koruma sağladığı tespit edilmiştir. Ancak doktor kontrolünde kullanılması gerekir.
Mukostatin vücutta emilimi çok az olan bir ilaçtır. Gereğinden ya da doktorun önerdiğinden daha fazla alınması ciddi problemlere neden olabilir. Bilinen olası yan etkilerinin yanı sıra kişiden kişiye değişiklik gösteren reaksiyonlar gerçekleşebilir. Yeni doğmuş olan bebeklerde, çocuklarda ya da yetişkinlerde kullanılabilen Mikostatin, çeşitli mantar enfeksiyonlarına karşılık kullanılır. Ağızda, boğazda ya da bağırsaklarda oluşan mantarların temizlenmesi amacı ile üretilmiş bir ilaçtır.
Kronik rahatsızlığı bulunan, alerjik reaksiyonları olan ya da hassas bünyeli kişiler ile hamileler ya da anne olmayı düşünen kadınlar için riskli olabilen Mikostatin, emzirme sürecinde olan anneler ve bebekleri için de risk oluşturabileceğinden mutlaka doktora danışılmalıdır. Doktorun kişiye ve şikayetine göre kullanım talimati vermesi gereken Mikostatin, genel olarak çocuklar, yetişkinler ve yeni doğmuş olan bebeklerde farklı dozlarda kullanılmalıdır. Çocuklar için önerilen doz gün içinde dört kezken yeni doğan bebeklerde bu doz birdir.
Kullanmadan önce şişe iyice ve birkaç kez çalkalanmalıdır. Boğaz ya da ağız içinde oluşan bir enfeksiyon için kullanılıyorsa ilaç yutulmadan önce uzun süre ağızda tutulmalıdır. Bunun nedeni ilacın enfeksiyonlu kısım ile uzun süre temas etmesinin daha etkili olacağının kabul edilmesidir.
Boğaz kısmında oluşan enfeksiyonlar için önerilen Mikostatin günde kaç damla alınması gerekiyorsa bu damlaların yutulmadan önce ağız içinde mümkün olduğu kadar çok tutulması önemlidir. Birkaç dakika yutulmadan ağızda bekletilen Mikostatin’in bu sayede daha etkili olacağı kabul edilmiştir. Günlük kullanım dozuna göre ise en fazla 1 ml ya da 2 ml kullanılması gerektiği açıklanmıştır. Ancak bu doz da doktor tarafından belirlenmelidir.
Hastanın bünyesine ve şikayetine göre Mikostatin’imn günlük alınacağı doz belirlenir. Genel olarak Mikostatin uygulamasına şikâyet edilen durumlar tamamen ortadan kaybolduktan sonra en az 2 gün daha devam edilmelidir. Günde en fazla dört kez kullanılması gereken ilaç, on dört günlük bir tedavinin ardından belirtiler kaybolmazsa ya da hastanın durumu daha kötü olursa vakit kaybetmeden doktora danışılması gerekir.