ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan "Mikro Kredi" uygulaması, dar gelirli ailelerin umudu olmaya devam ediyor. Birer milyarlık kredilerle iş sahibi olan Şanlıurfalı kadınlar, özgüvenlerini kazanmalarının yanında ev bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.
Kadın sorunlarının had safhalarda olduğu kentte uygulamadan yararlanan 66 ailenin maddi durumunun daha da iyiye gittiği belirtildi. Şanlıurfa Belediyesi tarafından kurulan Emeğin Geri Dönüşümü Mikro Kredi Pazarı'nda hayatlarında ilk kez ev dışında çalışma fırsatı bulan kadınlar, ailelerinin geçimini sağlıyor ve çocuklarını okutuyor. Sabahın erken saatlerinde işbaşı yapan 3 çocuk annesi Zeliha Orhan, kendisini terk eden eşinin eve geri döndüğüne çok sevindiğini dile getirdi. 3 yıl önce maddi imkansızlık nedeniyle eşinin kendisinden ayrılması üzerine zor günler geçiren Orhan, uygulamadan kazandığı parayla ailesini geçindirdiğini ve eşinin kendisine tekrar döndüğünü söyledi. Kötü günleri artık geride bıraktığını sözlerine ekleyen Orhan, "3 yıl önce çok zor günler geçiriyorduk. Eşim bir türlü iş bulamıyor ve geçimimizi akrabaların yardımıyla yapıyorduk. O günleri hatırladıkça, bugünlerime şükrediyorum. Derken bir gün eşim evi terk etti. Belediyenin başlatmış olduğu uygulamayla para kazanmaya başlayınca, eşim evine ve çocuklarına geri döndü. Artık maddi sorunları arkada bıraktık. Eşim de kendine bir iş buldu ve ikimiz birlikte çalışarak her şeyimizi çocuklarımıza adadık. Mutlu günler geçiriyorum. Uygulamanın daha da genişlemesiyle birlikte birçok kadının sorunlarının çözüleceğine inanıyorum" dedi.
"Mikro Kredi" uygulamasından yararlanan kadınlar, artık eski günleri arkada bırakırken yarınlara umutla bakıyor. Hayalini ettikleri çalışan kadın sıfatına çoktan ayak uyduran Şanlıurfalı kadınların yeni hayali ise birer fabrika kurup üretim yapmak ve kendileri gibi birçok aileye yardım etmek. 9 yıl önce kocasını kanser nedeniyle kaybeden ve uygulamadan yararlanan 66 kadından biri olan Adalet Çiftçi'nin tek hedefi işlerini büyüterek bir fabrika kurmak ve seri üretime geçmek. Geçimini sağlamak amacıyla yıllarca başka illere giderek pamuk, soğan toplayan Çiftçi, "İşlerimiz çok iyi. Televizyonda izlediğim çalışan ve ev geçimine yardımcı olan kadınlara bakarak ben de bunlar gibi olabilir miyim diye düşünüyordum. Kredilerin yardımıyla kendi evlerimizde yaptığımız ürünleri burada pazarlayıp hayallerime kavuştum. Şimdiki hedefim ise bir fabrika kurarak, fakir aile kadınlarını burada çalıştırmak ve onların da hayallerini gerçekleştirmek. Biz birbirimize yardım ederek seslerimizi duyurabiliriz. Onun için bize bu imkanları sunan Belediye yetkililerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Kenar semtlerde uygulamayı başlatmakta çok zorluk çektiklerini belirten Mikro Kredi Projesi'nde görevli Hafize Betül İnan, E.Tuba Taplamacı, Vecide Altın, Hayrünnisa Alihanoğlu, Mülkiye Çelik, bunca zorluklara rağmen kadınların elde edttiği bu başarıların kendilerini çok sevindirdiğini söyledi. Çalışmalar sırasında birçok aksaklık yaşadıklarını kaydeden proje görevlilerinden Hafize Betül İnan, "Uygulama çerçevesindeki kentin fakir kesimlerinde bizlere birer pazarlamacı olarak bakılması nedeniyle birçok zorlukla karşılaştık. Birçok kapı yüzümüze kapandı. Kadınlara 'Sizlere para vereceğiz. Kendi işinizin sahibi olacaksınız' dediğimiz zaman bizi birer dolandırıcı olarak görüyorlardı. Ama şimdi ise telefonlarımız susmak bilmiyor. Her gün yüzlerce kadın bizi arayarak müracaatta bulunuyor. Mikro kredinin yanı sıra kadınlarımıza sosyal alanda, kadın hakları, eğitim ve sağlık alanında birçok kurs düzenliyoruz" şeklinde konuştu.