YURTHABER

Muğla
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milas'ın Son Semer Ve Saraç Ustası Direnmeye Devam Ediyor

Milas'ta semercilik ve saraçlık mesleğinin son temsilcisi, yıllara ve teknolojiye meydan okumaya devam ediyor.

Milas'ta semercilik ve saraçlık mesleğinin son temsilcisi, yıllara ve teknolojiye meydan okumaya devam ediyor.

Milas'ta 1975 yılında 6 kişi tarafından yapılan semercilik ve 3 kişi tarafından icra edilen saraçlık mesleği, gençlerin bu mesleklere ilgisinin azalması ve son yıllarda köylerden şehre göçün artmasıyla yok olmakla karşı karşıya geldi.

İlçede semercilik ve saraçlık mesleğinin son temsilcisi 52 yaşındaki Hasan Dere, 45 yıl önce başladığı mesleğini icra etmeye devam ediyor.

Hasan Dere'nin iş yerinin önünde, 114 köyü olan ilçede bulunan eşek, katır ve atlarda kullanılan semerler ile hayvanların koşum ve eyer takımlarını yapan başka kişi olmaması nedeniyle çok sayıda tamir edilmeyi veya yapılmayı bekleyen semer, koşum ve eyer bulunuyor.

Dere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede iki mesleği de yapan son kişi olduğunu ve gençlerin ilgisizliği nedeniyle çırak yetişmediğini söyledi. Milas'ta iki mesleğin de kendisinin ardından yok olacağına dikkati çeken Hasan Dere, çıraklık döneminde haftalık almadığını, mesleği iyi öğrenebilmek amacıyla ustasının ve ustasının babasının zeytinliklerinde çalıştığını anlattı. Dere, bugün ise parayla bile çalıştıracak çırak bulamadığından yakındı.

Hasan Dere, "Gençler gelse neler öğrenecekler. Bu mesleğin okulu yok. Köylerde hayvanı olanların talepleri var. Semercilik ve saraçlıkla ilgili talepleri karşılamakta zorluk çekiyorum" dedi.

Doğduğu günden bu yana Milas'a bağlı Çomakdağ köyünde yaşayan 82 yaşındaki Mustafa Çakır ise köyde işlerinde kullandıkları hayvanların semer ve diğer ihtiyaçlarını Hasan Dere'den temin ettiğini kaydetti. Çakır, "Hayvanımın semeri bozuldu. Hasan Usta tamir edecek. Onun yaptığı gibi ilçede ve çevre bölgelerde bu işi yapabilen yok" diye konuştu.

Muhabir: Ferdi Aşıcı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler