Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen yardım projesiyle, eşi vefat eden ve maddi durumu uygun olmayan kadınlara maaş bağlanıyor. Proje kapsamında Milas’ta 167 kadına nakdi yardım yapılıyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Müdürlüğü’nce başlatmış olduğu “Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Bir Nakit Sosyal Yardım Programı Geliştirilmesine Yönelik Araştırma Projesi” 3294 sayılı kanun kapsamında eşi vefat etmiş kadınlara düzenli nakdi sosyal yardım programı sayesinde; Milas’ta 167 kişiye nakdi yardım yapıldığı belirtildi. Milas’ta yaklaşık olarak 500-600 civarında başvurunun yapıldığını, ancak 167 kişinin başvurusunun kabul edildiği öğrenildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, resmi nikâhlı eşi vefat eden kadınlara ayda 250 TL veriyor. Kadının tekrar evlenmesi, nikâhsız birlikte yaşaması gibi durumlarda yardım kesilecek.
Kadınların yoksulluktan daha fazla etkilendiği gerçeğinden hareketle oluşturulan “Eşi Vefat Etmiş Kadınlar için Bir Nakit Sosyal Yardım Programı Geliştirilmesine Yönelik Araştırma Projesi” Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği içerisinde yürütülmüş ve 2010 yılı Aralık ayı itibarıyla proje tamamlanmıştı.
Proje hedefleri doğrultusunda 3294 sayılı Kanun kapsamındaki eşi vefat etmiş kadınların tahmini sayısı ortaya çıkarılmış, bu kapsamdaki kadınların sosyo-ekonomik durumları tespit edilmiş ve yoksunluk durumu, gelir durumu, yaş grupları gibi değişkenler çerçevesinde muhtaçlık durumlarına göre gruplandırılması yapıldı. Araştırmanın sonucunda eşi vefat etmiş kadınlara düzenli nakdi sosyal yardım programı oluşturulmasını da içerecek şekilde çeşitli sosyal politika önerileri sunuldu.
Milas’ta da uygulanan projede; eşi vefat etmiş bayanlara verilen maaş düzenlemesiyle ilgili Milas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanı-Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı konuyla ilgili şunları ifade etti: “Eşi vefat etmiş ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayan, muhtaçlığı Mütevelli Heyeti kararıyla onaylanan kadınlara muhtaçlıkları devam ettiği süre içerisinde, aylık 250 TL tutarında ve 2 aylık periyotlarla düzenli nakit sosyal yardım veriliyor. Bu yardım programından faydalanabilmek için kadının resmi nikâhlı eşinin vefat etmiş olması gerekiyor. Bu program doğrultusunda yardıma muhtaç kişilerin yani, hanede yaşayan kadın ve çocukların durumu değerlendirilerek şartlı eğitim ve sağlık yardımları; eğitim materyali yardımı, yakacak ve gıda yardımlarından yararlanmaları için gerekli işlemler de yapılacak.” .
Hedef kitledeki kişilerin, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı oldukları il/ilçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunması gerektiğini ve başvurudan itibaren, yardım programına ilişkin tüm işlemler Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (BSYBS) üzerinden yürütüldüğünü ifade eden Kaymakam Atçı, "BSYBS kapsamında hane dosyası bulunan başvuru sahipleri için, güncel sosyal inceleme raporları doğrultusunda yardım eklenir ve Mütevelli Heyeti gündemine gönderilir. Sistem üzerinde hane dosyası bulunmayan başvuru sahipleri için öncelikle hane dosyası oluşturulup, gerekli sorgulamalar yapılır. Hane ziyareti yapılarak hazırlanacak sosyal inceleme raporu doğrultusunda yardım eklenir ve Mütevelli Heyeti gündemine gönderilir. Başvuru sahibi çalışabilecek durumda ise BSYBS üzerinden İŞKUR’a kaydı yapılır. Başvuru sahibinin muhtaçlığı ve düzenli sosyal yardım verilmesinin uygunluğuna ilişkin Mütevelli Heyeti tarafından karar verilir. Düzenli nakdi yatırımlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü’nce iki ayda bir hak sahibi olan kadınlar adına bankaya yatırılır. Hak sahibi kadınların sosyo-ekonomik ve medeni durumlarında değişiklik olup olmadığı, her ay sistemden yapılacak sorgulamalar ve her yıl yapılacak sosyal inceleme ile takip edilecek” dedi.
Yardımların hangi unsurlar sonrasında kesintiye uğrayacağı konusunda da bilgi veren Milas Kaymakamı Bahattin Atçı "Eşi vefat etmiş kadının tekrar evlenmesi; sistem üzerinden aylık yapılan sorgulamada hak sahibinin, muhtaçlık durumunun ortadan kalkması, Sosyal İnceleme Kanunu doğrultusunda muhtaçlık durumunun değiştiğinin tespit edilmesi halinde ve resmi evlilik bağlılığı olmaksızın fiili olarak birlikte yaşamanın tespit edilmesi halinde eşi vefat eden bayanlara yönelik muhtaçlık maaşı kesintiye uğruyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz