HABER

Milletvekili Çömez Fransa'daydı

BALIKESİR (İHA) - AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak gittiği bu ülkede bazı temaslarda bulundu. Çömez, Fransa Parlamentosu ve Senatosunda görüşmeler yaptı.

Fransa Parlamentosu Kültür, Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Denis Jacquat ile bir görüşme yapan Çömez, Senato Türk Dostluk Grubu Başkanı Senatör Jacques Blanc ile öğle yemeği yedikten sonra, perşembe günü yapılan görüşmeleri Fransa Meclisi'nden takip etti. Fransa'da yaşayan Ermeni toplumu temsilcileri ile de biraraya gelen milletvekili Çömez, hafta içinde gerçekleşen temaslarının olumlu geçtiğini söyledi. Turhan Çömez, "Fransa'da 2001'de kabul edilen yasayla tanınan 1915 sözde Ermeni soykırımı kapsamında, insanlığa karşı bir veya daha fazla suç işlendiğine itiraz edenlere 1 yıla kadar hapis cezası öneren yasa teklifi, Fransız Ulusal Meclisi'nde perşembe günü ele alındı. İlk görüşmelerde, Çalışma Bakanı Larcher konuşmasını çok uzun tutunca gençlerin istihdamı ile ilgili yasanın görüşmeleri tamamlanamadı. İlgili yasanın yoğun olan meclis gündeminde değerlendirilip konuşmaların yapılması ve oylamaya geçilip geçilmeyeceğinin oylanması, mümkün görünmüyordu. Anlaşılan o ki Fransız Hükümeti de bu yasanın esasa geçilmeden prosedürde kalmasını arzu ediyor. Oylama yapılsa dahi büyük bir ihtimalle reddedilecekti. Bu dönemde yasanın tekrar ele alınması da mümkün değil. Ancak Sosyalist Parti, bunu tekrar gelecek Ekim ayında gündeme taşıyabilir" dedi. Fransa Meclisi'nin dünkü oturumunda yasayla ilgili görüşme ertelemişti. Daha önce Ermenistan'a yaptığı ziyaret ile tüm dikkatleri üzerine çeken AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Paris'te, Fransız Senatosu Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Jacques Blanc'ın, onuruna verdiği yemeğe katıldı. Fransa Senatosu'nda gerçekleşen yemekte Çömez, senatörlerle Türkiye-Fransa ilişkilerini konuştu. Yemekte, Türkiye-Fransa ilişkileri, Türkiye'nin AB'ne üyelik süreci, Türkiye ve Fransa'daki iç ve dış politik gelişmelerin konuşulduğunu belirten Çömez, her iki ülkenin birbirini daha yakından tanıması gerektiğini söyledi. Milletvekili Çömez, "Karşılıklı olarak ziyaretleri arttırmalıyız. Özellikle iki ülke halkları birbirini yakından tanımalı. Bu, tarafların ön yargılardan kurtulup, geleceğe daha hızlı koşmaları için şart. Türkiye'yi Türkiye'den tanımanız gerek" dedi.

Sosyalist Parti'nin gündeme getirdiği yasa tasarısına da değinen Çömez, tasarının Türk halkını üzdüğünü, geçmeyeceğini beklediğini sözlerine ekledi. Dostluk Grubu Başkanı Blanc'ın da, tasarının iki ülke ilişkilerine zarar vermemesi gerektiğini söylediği, Blanc'ın da yasanın geçmeyeceği yönündeki düşüncesiyle Çömez'le aynı düşünceleri paylaştığı bildirildi.

"ÇÖMEZ, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ REDDEDEN UDF'NİN GENEL BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, UDF Partisi Genel Başkanı François Bayrou ve Danışmanı Bruno Erhard ile de parti binalarında biraraya geldi.

Türkiye'nin AB üyeliğini kesin olarak reddeden UDF'in politikaları hakkında bilgi alan Milletvekili Çömez, "Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğini reddeden önemli bir kesim var. Bu kesimin başında UDF Partisi geliyor. UDF Türkiye'yi Avrupalı saymıyor ve kendisine başka müttefikler bulması gerektiğini savunuyor. Ancak, sözde Ermeni soykırımı ile ilgili yasal düzenleme yapılmasına da karşı çıkıyor. Tarihin tarihçiler tarafından yargılanması gerektiğini kabul ediyor. Karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunduk" diye konuştu. Fransa'da inceleme gezisine devam eden AK Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, Siyasi Parti Finansmanı ve Seçim Kampanyası Hesapları Ulusal Komisyonu, Siyasi Partiler ve Hukuk Bürosu Şefi Jean-Louis Mere ile de bir görüşme yaptı. Çömez, Fransızların kadın adayları finansal olarak destekleyen yasaları üzerinde çalışma yapıp, Türkiye'de bu konuda bir yasa teklifi hazırlamak istediğini bildirdi.

Görüşmeyle ilgili bilgi veren Turhan Çömez, "Siyasi partilerin finansmanı ve finansman denetimleri demokrasilerde son derece önemlidir. Fransızlar, bu alanı kurumsal hale getirmişler. Bununla ilgili bir komisyon kurmuşlar. Siyasi Parti Finansmanı ve Seçim Kampanyası Hesapları Ulusal Komisyonu adı altında faaliyet yürüten bu yapıda, 9 üst dereceli hakim görev yapıyor. Hakimlerin 3'ü Danıştay'dan, 3'ü Sayıştay'dan, 3'ü de Yargıtay'dan geliyor. Bunlar kendi aralarından bir başkan seçiyorlar.

Bu alanda yapılmış çok sayıda yasal düzenleme var. Uygulamanın takibi ise bu kurumda. Kurum, tamamen bağımsız ve özerk olarak yönetiliyor ve denetlemelerini bu şekilde gerçekleştiriyor. Seçim harcamalarının üst limitini belirlemek, adayların aşırı yardım almalarının önüne geçmek, alınan yardımları şeffaflaştırmak ve denetim altına almak, haksız rekabeti önlemek, devlet tarafından seçim yardımlarını koordine etmek ve denetlemek gibi fonksiyonları var. Seçimlere, 50 seçim bölgesinde en az 50 adayla katılan her parti yardım almaya hak kazanıyor. En az yüzde 1 oy alınması gerekiyor ve yardımlar alınan oy oranına göre düzenleniyor. Bir kişi bir adaya en fazla 4 bin 600 euro yardım yapabiliyor. Tüzel kişilikler, vergi mükellefleri de yardım yapabiliyor. Ancak, yapılan yardım, gelirlerinin yüzde 20'sini geçemiyor. Bu harcamaları vergiden düşüyorlar. Kampanyalarda adayların kendi bütçelerinden yaptıkları harcamalar belgeleniyor ve o kampanya için belirlenen üst limitin yarısı devlet tarafından finanse ediliyor" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİ TARİH BOYUNCA ÖNEMİNİ KORUDU"

Milletvekili Turhan Çömez, açıklamasının devamında, "Her aday, o kampanya için bir temsilci seçiyor ve yapılan harcamalar, yardımlar o temsilci tarafından yönetiliyor.

Hesaplar bir bankada tutuluyor. Seçim sonunda bu hesaplar, bağımsız kuruma devrediliyor. Bu kurum, tek tek yapılan harcamaları denetliyor. Bazılarını kabul, bazılarını ise reddedip, onay verdiği harcamalarla ilgili ödeme gerçekleştiriyor. Usulsüz yardım alan ve harcama yapanlar hakkında kurumun yaptırım hakkı bulunuyor. Uygunsuz yardım alanların seçimini iptal etme hakları da var. Seçimi iptal edilen kişi o seçim döneminde aynı alanda seçime giremiyor ya da bir başka seçim için 1 yıl yasaklı oluyor. Kadınların seçilmesini teşvik etmek için, partilerin kadın aday oranlarına göre de bir düzenleme yapılmış. Partiler kadın adayların oranına göre, devletten destek alıyorlar. Bunun için özel olarak yasal düzenleme yapılmış. Seçim sonunda kazanan kadın aday sayısına göre de siyasi partilere parasal destek sağlanıyor. Türkiye'de siyasetin finansmanı ve denetimi konusunda yeterli düzenleme yok. Türkiye'nin kendi koşullarına uygun yeni yapılanma ve denetim mekanizmaları oluşturulmalı.

Yaptırımlar getirilmeli. Kadın adayların desteklenmesi sözle değil yasal dayanaklarla yapılmalı. Fransızların, kadın adayları finansal olarak destekleyen yasaları üzerinde bir çalışma yapacağım. Bu konuda bir yasa teklifi hazırlamayı planlıyorum" dedi.

Milletvekili Çömez, Fransa Dışişleri Bakanlığı Türkiye'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Marine de Carne ve Fransa Dışişleri Bakanlığı Analiz ve Tahmin Merkezi Direktörü Pierre Levy ile de görüştü. Türkiye-Fransa ilişkilerinin tarih boyunca hep önemini koruduğunu kaydeden Turhan Çömez, iki ülkenin ticari ve siyasi ilişkileri çok önemli boyutlarda olduğunu, bunları geliştirmek ve taraflar arasında zaman zaman ortaya çıkan önyargıyı kırmak mecburiyeti bulunduğunu belirtti. Milletvekili Çömez, "Fransa'da ele alınan sözde Ermeni soykırımına dair yasa teklifi Türkiye'yi üzmüştür. AB sürecinde her iki ülkenin daha yoğun temasları olacaktır. İkili ilişkileri bu zeminde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. İki halkın birbirini daha yakından tanıması için karşılıklı ziyaretleri desteklemek gerek" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler