CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Kozan Gökdere Köprü Barajında yaşanan faciayı TBMM gündemine taşıdı.
Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi ve 8 soruya yanıt istedi.
24 Şubat'ta Gökdere Köprü Barajı inşaatında meydana gelen olayın; Türkiye'de başlayan HES ve Baraj yapma çılgınlığının ileride yaşanabilecek büyük faciaların habercisi olduğuna dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Bakan Veysel Eroğlu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde ilginç konulara dikkat çekti.
Demirçalı şöyle dedi: “Ülkemizde, iki binin üstünde HES projesi, binin üzerinde baraj projesinin gündemde olduğu bilinmektedir. Bu projelerin bir kaçının yapım aşamasında bu kadar vahim olaylarla karşılaşıyorsak, bahse konu olan bu projeler hızlandığı takdirde, yaşanabilecek olumsuzlukları düşünmek dahi istemiyoruz. Bu projeler insanlara, hayvanlara, doğaya, tarıma, tarih ve kültüre bir yığın zarar vermektedir. Adana’ da yaşanan faciada hayatlarını kaybeden insanlarımızın yaşamlarını kimler geri getirebilecek? Bunun bedelini kimler ödeyecektir."
Demirçalı şöyle devam etti: "Sayın Bakan, açıklamalarınızda DSİ’nin denetim yapmamasını Danıştay'ın Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliğini durdurma kararına bağladınız. Sorumluluğun kendi bakanlığınızda olmadığını ifade ederek topu üzerinizden attınız. Sayın Bakan, Devlet sizsiniz… Yetki de sizde… Her türlü denetim mekanizması sizin emrinizde, istediğiniz kanunları bir gecede geçiren, Çankaya ya onaylatan yine sizlersiniz. Nasıl oluyor da bahse konu insan ve iş güvenliği olunca kılınızı dahi kıpırdatmıyor, suçu üzerinizden atabiliyorsunuz? Bu kadar önemli bir konuda bazı gerçekleri nasıl oluyor da görmezden gelebiliyorsunuz?. Türkiye‘nin su kaynaklarını yangından mal kaçırırcasına özel sektöre devir edebiliyorsunuz. Ülke genelinde, çevresel ve sosyolojik etkileri hesaba katmadan, hiçbir kurum veya kuruluşun görüşünü almadan, bölge halkının ihtiyaçlarını yok sayarak Hidroelektrik Santraller yapabiliyorsunuz?. Doğal olarak, suların satılmasındaki ısrar ve telaşınız, çevresel ve sosyolojik etkilerin gözetimini ve denetimi yapmanıza da engel oluyor. Yaşanan facianın ardından, yaptığınız açıklamalarda, olayın nedeni olan denetim eksikliğini siz de kabul ediyorsunuz. Danıştay’ın kararını örnek gösteriyor, denetim meselesini, Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına bağlıyorsunuz. Oysaki sayın Bakan unuttuğunuz nokta, DSİ’nin kanunla kendisine verilen denetleme yetkisini kullanmasına engel değildir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz