YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milletvekili Kılınç: Gıda güvenliği önemli

Ali Gültekin Kılınç: Üretilen ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar çeşitli kontrollerden geçerek tüketiciye ulaşıyor.

Milletvekili Kılınç: Gıda güvenliği önemli

1996 yılından bu yana yürütülen entegre mücadele çalışmalarıyla bitkisel üretimin arttırılması, kaliteli ve pestisit sorunu bulunmayan ürün elde edilmesine yönelik mücadelenin ciddiyetle devam ettiğini söyleyen Ak Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, üretilen ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar çeşitli kontrollerden geçerek tüketiciye ulaştığını belirtti.

Son yıllarda Aydın genelinde başlatılan iyi tarım ve organik tarım çalışmalarında önemli bir başarının yakalandığını kaydeden Ak Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, yürütülen uygulamaların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti. Ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli personeller tarafından çeşitli kontrollerden geçirildiğini söyleyen Kılınç, 1996 yılından bu yana yürütülen Entegre Mücadele çalışmalarıyla, bitkisel üretimin arttırılması, kaliteli ve pestisit sorunu bulunmayan ürün elde edilmesi, doğal düşmanların korunması ve desteklenmesi tarla, bahçe ve bağların periyodik olarak kontrol edilmesi, çiftçilerin kendi tarlası, bahçesi ve bağının uzmanı haline getirilmesi, pestisitlerin çevreye bulaşmasının önlenmesinin hedeflendiğini kaydetti. Kılınç ayrıca, Aydın genelinde entegre Mücadele çalışmalarının pamuk, zeytin ve örtü altı üretiminde olmak üzere toplam 7.419 dekar alanda yürütüldüğü bilgisini verdi.

Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Çalışmalarının 2010 yılında incir ve turunçgil alanlarında başladığını hatırlatan Ak Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, ‘’Her yıl turunçgil ve incir bahçelerinden hasat öncesi pestisid analizleri için meyve örnekleri alınmaktadır. Analiz sonucu temiz çıkan bahçelere mavi bayrak, üreticilere EKÜY sertifikası, ürünlerine entegre ürün logosu dağıtımı yapılmaktadır. Erken tahmin uyarı çalışmaları 2006 yılında Kuyucak ilçesi Belenova köyünde 20.000 ağaçlık alana hitap edecek şekilde elma bahçelerinde başlamıştır. Üreticiler klasik ilaçlama yöntemleri ile elmada ana hastalık olan kara leke için 3-8 ilaçlama, ana zararlı olan iç kurdu için 3-5 ilaçlama yapmaktadır. Üreticiler erken tahmin uyarı çalışmaları sayesinde hava şartlarına göre değişmekle beraber sistemin uyarı verdiği zamanlarda yapılan ilanlarla ilaçlamalarını yapmaya başlamış olup hem ilaçlama sayılarını düşürmüş ( iç kurdu için 3, Kara leke için ise 2-4 ilaçlama) hem de doğru zamanda ilaçlamalarını yaparak ilaçlamaların başarısını arttırmışlardır’’ şeklinde konuştu.

İyi Tarım Uygulamalarının, 2011 yılında 302 üreticiye ait 24.250 dekar alanda yürütülmekte olduğunu, üreticilere 589.372 TL destekleme ödemesi yapıldığını da sözlerine ekleyen Gültekin Kılınç, 2011 yılında meyve – sebze üretimi yapan üreticilere dekara 20 TL, örtü altı sistemine kayıtlı üreticilere de

80 TL iken 2012 yılında meyve-sebze üretimi yapan üreticilere dekara 25 TL, örtü altı sistemine kayıtlı üreticilere 100 TL gib, destekleme ödemesi yapılacağını ifade etti.

Organik tarım uygulamalarında yapılan çalışmaların 2002 yılından bu yana 5.353 kişiye ait 319.623 dekar alanda yürütüldüğünü belirten Ak Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, organik tarım desteklemesinin 2009 yılında başladığını 2.807 üreticiye ait 148.905 dekar alana bugüne kadar toplam 7.402.697 TL. destekleme ödemesi yapıldığı bilgisini aktardı. Kılınç ayrıca, 2012 yılında dekara destek miktarının 25 TL iken 2013 yılında bu rakamın 35 TL ye yükseltildiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler