MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kocaeli Gümrük ve Muhafaza Kaçakçılık Müdürlüğü'nün geçen Nisan ayında ortaya çıkardığı gemilerle Türkiye'ye bertaraf için getirilen çinko içerikli tehlikeli atıklarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na verdiği soru önergesine birbiriyle çelişen cevaplar geldiğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı maddenin tehlikeli ve ithalinin yasak olduğunu bildirirken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise sözkonusu maddenin tehlikeli olmadığını ve ithalat işlemlerinin tamamlanmasında herhangi bir sakınca bulunmadığını belirtti.
Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Müdürlüğü ekipleri, Gebze'de bulunan M.M. isimli bir firma adına Ukrayna'dan gemilere yüklenen, ithalatı yasak çinko içerikli cüruf cinsi atıkların gemilerle Zonguldak Limanı'na getirilip oradan Gebze'ye sevk edilerek depolandığını belirledi. Nisan ayı başında operasyon gerçekleştiren Gümrük ekipleri depoları mühürledi. Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulundu. Yine Gümrükten yapılan açıklama ve duyurularda, bu maddelerin ithalinin yasak olduğu gibi, tehlikeli atık sınıfına girdiği ve çinko atığının getirilmesine karışan kişiler hakkında Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu açıklandı. Açıklamada, çinko atığının Türkiye'ye getirilmesinin Çevre Kanunu ile tehlikeli atıkların sınır ötesi taşınmasını ve bertarafını düzenleyen sözleşmeye aykırı olduğu belirtildi.
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bu cüruflarla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ayrı ayrı cevaplandırılması amacıyla iki soru önergesi verdi.
Soru önergesine Çevre Bakanlığı'ndan verilen cevapta, "Bahse konu eşya ile ilgili olarak ilgili kurumlarca sonradan yapılan incelemede, eşyanın tehlikeli atık olması nedeniyle ithalinin yasak olduğu anlaşılmıştır" denildi. Bakanlığın yanıtında çinko atığı getirenler hakkında suç duyurusunda bulunulduğu ve atığın yurt dışına iadesinin de yetkili mahkemece verilecek karar doğrultusunda gerçekleştirileceği ifade edildi.
Türkkan'ın soru önergesine Gümrük Bakanlığı'dan verilen yanıtta ise Ukrayna'dan getirilen çinko atığının Zonguldak'tan yurda girdiği belirtilerek, Dilovası Gümrük Müdürlüğü'nün ithalata izin vermemesi üzerine Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün malzemeyi incelediği anlatıldı. Çinko atığından alınan numunelerin, tehlikelilik analizinin yapılması için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi laboratuvarına gönderildiği ifade edilen Bakanlık cevabında, analiz sonuçlarına göre çinko atığının Türkiye'ye ithalatında sakınca bulunmadığı bildirildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz