Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, fındık fiyatının serbest piyasada 4 TL civarlarında seyretmesine tepki gösterirken, “Bu fiyatı kabullenmemiz mümkün değildir” dedi
Milletvekili Ünal, parti binasında düzenlediği basın toplantısında son günlerde tartışılan fındık fiyatları konusunda açıklamalarda bulundu. Her fındık sezonu öncesinde ve fındık toplama süresince fiyatı olumsuz etkilemek için bazı politikaların izlendiğine dikkat çeken Ünal, sezon öncesinde tahmin edilen 707 bin tonluk fındık rekoltesinin mümkün olmadığını söyledi.
“ARZ FAZLASI YOK”
AK Parti’li Ünal, hükümetin bugüne kadar hep fındığın ve fındık üreticisinin yanında olduğunu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Cumhuriyet tarihinde ilk kez fındık alımı gerçekleştirdiğini belirtti. Bugün fındığı serbest piyasaya bıraktıklarını ancak fındık üreticisini hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını belirten Ünal, “TMO, 3 yıl boyunca 694 bin ton fındık alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu arada üreticiye 2 milyar 83 milyon TL para aktarıldı. O dönemden sonra doğrudan gelir desteği ile üreticiye 3 yıl boyunca dönüm başı 150 TL aktarılmıştır. Biz iktidara gelmeden önce, fındık bir dolar etmiyordu. Bugün 3 doların üzerindedir. Biz sezon başında en az 5 TL üzerinde açılmasını bekliyorduk. Fındık öncesinde açıklanan rekoltenin doğru olmadığını üreticiler ve bizler gördük. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tarım Bakanlığımız sezon başında 707 bin ton olarak söylenen rekolteyi revize etmiştir. Bugün itibari ile 660 bin tona indirgemiştir. Belki tamamen hasat tamamlandığında bu rekolteye ulaşılmayacaktır. Ben bu miktarında altında rekolte olacağı düşüncesindeyim. Dolayısıyla bu rakamı ele alırsak bu asla arz fazlası oluşturmayacak bir miktardır” diye konuştu.
“BORSA KURULUYOR, DESTEKLEME DEVAM EDECEK”
2011 yılında 281 bin ton iç fındık ihraç edilerek 1 milyar 784 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini hatırlatan Ünal, fındıkta her yıl fiyatı etkilemek için çeşitli olumsuz politikalar yapıldığına dikkat çekti. Bu amaçla lisanslı depoculuk çalışması başlattıklarını belirten Ünal, ‘Fındık Borsası’ çalışmalarının da başladığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Lisanslı depoculuk bu yıl itibariyle alımlara başlıyor. Şu anda pilot uygulama şeklinde olacaktır. TMO şuanda lisanslı depoculuğun yüzde 48 ortağıdır. Halen önemli bir aktör olarak fındıktaki sorumluluğu devam ettirmektedir. Arkasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti vardır. Fındık hiçbir zaman yalnız kalmamıştır kalmayacaktır. TMO’nun deposunda bulunan fındığın yağlığa ayrılması kararı alınmıştır. Bu da fındık üreticisi için önemlidir. Şu anda Ünye’de 25 bin tonluk, Düzce’de ise 10 bin tonluk fındık alımına ait hazırlıklar son aşamaya gelmiştir. Lisanslı depoculuğun ardından devrim niteliğinde önemli adımlardan bir tanesi de fındık borsasının kuruluşu olacaktır. Bununla ilgili yasa alt yapısı hazırlanmıştı. Şu anda iki tane fındık borsası kuruluşu gerçekleşmiş durumdadır. Bunların zaman içerisinde sayısı artacaktır. Ünye Borsası ile Düzce Borsası müracaat etmiş ve faaliyete başlamıştır. Bunlar serbest alım piyasasını çok olumlu yönde tetikleyecektir. Alıcı ve satıcıyı bu borsanın gösterdiği noktada bir araya getirecek fiyatlar pazarlık usulü en yüksek gösterilen taraftan üreticinin fındığını alacaktır. Tüketiciler ile üretici bir araya gelecekler ve piyasayı birlikte belirleyecekler.”
Ünal, açıklamalarının son bölümünde, fındık destek ödemelerinin devam edeceğini ve fındık üreticilerinin yalnız bırakılmayacağını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz