YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milletvekili Yavilioğlu: 23 Nisan onurlu bir yıl dönümüdür

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, 23 Nisan 1920 tarihinin; bir milletin, kaderini başka milletlerin...

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, 23 Nisan 1920 tarihinin; bir milletin, kaderini başka milletlerin biçimlendirmesine izin vermemesi gerektiğinin dünyaya ilan edildiği bir tarih olduğunu belirtti. Yavilioğlu, "23 Nisan 1920 tarihi, onurlu bir milletin, kendi iradesiyle yeni bir süreç başlattığı tarihtir, halkın, egemenliğin tek kaynağı olduğunun ilan edildiği bir tarihtir." dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınladı. Yavilioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 92'nci açılış yıl dönümü nedeniyle ileri demokrasi, temel insan hakları ve özgürlük temalarına vurgu yaptığı mesajında, şöyle dedi:

"Egemenlik temsiliyetinde ayırımcılığın ve seçkinciliğin yapılmadığı, herkesin milli iradenin tecelligahı olan Meclis'te eşit bir şekilde temsil edildiği bir tarihtir. Böyle bir Meclis tabii ki bayram havasında toplanacaktır. Böyle bir tarih tabii ki çocuklara hediye edilecektir. Zira bu ilk Meclis'te her şey çocukların berrak zihinleri tarafından anlaşılabilecek sadelikte vuku bulmaktadır. Bu Meclis'te kardeşlik vardır, birlik vardır, Türkü, Kürdü, Çerkezi, Lazı, Müslümanı, Müslüman olmayanı, kısaca tüm unsurları ile milletin kendisi vardır. Böyle bir meclis, halen daha demokratik toplum ve devlet yaşamımızın en önemli kilometre taşlarından birisini temsil etmektedir. Bilindiği gibi demokrasinin biri 'biçime', biri de 'değerlere' ilişkin olmak üzere iki boyutu vardır. Demokrasinin değerleriyle ilgili bir değerlendirme yaptığımızda, tüm demokrasilerin aynı değerleri taşıması gerektiğini söyleyebiliriz. İnsan hak ve hürriyetleri ile özgür milletin egemenliği demokrasinin asli değerleri olup, bir sistemin demokratik olarak nitelendirilebilmesi için bunları hayata geçirmesi şarttır.

Hiç şüphesiz demokrasinin en önemli değerlerinden biri halk egemenliğine dayanmasıdır. Demokrasi sözcüğünün etimolojik kaynağı Yunanca’da halkı ifade eden demos ile yönetimi ifade eden kratos kavramlarına dayanır. Temsil mekanizmasına dayanan modern demokrasilerde halk kendi egemenliğini, seçilmiş temsilcileri aracılığıyla gerçekleştirir. Bilindiği gibi demokrasilerde halkın iradesini temsil etmek üzere siyasal partiler ortaya çıkar ve halk onlar aracılığıyla iradesini yönetime yansıtır. Demokrasilerde yönetimi hangi grubun ya da partinin üstleneceğine, yasaların nasıl olması gerektiğine karar veren halktır. Halk, yönetimi hem belirleme hakkına sahiptir, hem de yönetime aktif olarak katılma şansına. Demokratik rejimlerde seçimlerin çok partili sistem içinde, periyodik olarak, hakim nezaretinde, gizli oy ve açık tasnif yöntemiyle, tüm partilerin eşit şartlarda ve serbestçe yarıştığı bir sistem içinde gerçekleştirilmesinin temel amacı, halk iradesinin tam anlamıyla yönetime yansımasıdır. Halk iradesinin tecellisi milli irade olarak ifadesini bulur. Milli irade, bir toplumdaki tüm bireylerin, grupların, toplulukların, partilerin, kısaca herkesin iradesinin toplamından ibarettir. Demokrasilerde yönetim buna dayanır. Demokrasinin en vazgeçilmez temel değerleri hiç kuşkusuz insan haklarıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler