HABER

Milletvekilleri de aşıya soğuk

Türkiye ikiye bölündü. Domuz aşısı kafaları karıştırdı. Domuz gribinin öldürücü etkisinden çok şimdi “aşı olalım mı olmayalım mı?” tartışması başladı.

ANKARA (ANKA) – Türkiye ikiye bölündü. Domuz aşısı kafaları karıştırdı. Domuz gribinin öldürücü etkisinden çok şimdi “aşı olalım mı olmayalım mı?” tartışması başladı. Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasi parti liderleri de bu konudaki görüşlerini açıkladılar. Milletvekillerinin çoğunluğu da Başbakan Erdoğan gibi aşı olmayı düşünmüyor. Gerekçelerini ise değişik nedenlere bağlıyorlar.

ANKA yaklaşık 100 milletvekiline “Domuz Gribi” aşısı hakkında ne düşündüğünü sordu. İktidar milletvekilleri “24-65” yaş arasında risk yok derken, muhalefete mensup milletvekilleri ise aşıya güvenmiyor.

Milletvekillerinden 38’i kararsız, 12 milletvekili önce aşı yaptırmaya karar vermişken sonradan yaptırmama konusunda karar aldıklarını söylüyorlar. 40 milletvekili ise kesinlikle aşı olmayacaklarını söylediler. 10 milletvekili ise gerekli görüldüğü takdirde aşı olacağını işi uzmanlara bırakacağını belirtiyor.

MİLLETVEKİLLERİNİN DE KAFASI KARIŞIK

Bazı milletvekilleri ve bakanlar domuz gribi konusunda farklı görüşler öne sürdü.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bu konuya temkinli yaklaşırken, “Bu işi uzmanlara bırakmak gerekir. Zaten bu aşı risk grupları için geçerli. 24-65 yaş grubu arasında olanlar bu riske dahil değil. Dolayısıyla daha önce de açıklandığı gibi bu aşı kronik hastalıkları bulunanlara, çocuklara öngörülüyor. Zaten 30 milyon aşı var Türkiye’de dolayısıyla Türkiye’nin tamamına yapılması mümkün görünmüyor” dedi.

AKP’nin doktor milletvekili AKP’li Kemalettin Aydın, “Konunun bilimsel ve sosyal tarafı karıştırılıyor. Ben Başbakan’ın fikrine katılıyorum ama bu işin bilimsel gerekliliğini ortadan kaldırmaz. Zorunlu aşılar var. Örneğin çiçek ve kızamık gibi… Ama bu aşı gerekli görüldüğünde yapılacak. Devlet kimseye sen aşı olmak zorundasın demiyor ki” sözleriyle değerlendirdi.

AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, “karar vermedim derken, Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt ise, “Ben grip oldum ve şu anda iyiyim ama yeniden olursam aşı olmayı düşünüyorum aşıya karşı değilim” dedi.

AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak ise aşı olmayı düşünmediğini daha önce normal grip aşısı olduğunu kendisini sağlıklı hissettiği için olmak istemediğini söyledi.

AKP İstanbul Milletvekili Edibe Sözen de, risk grubunda olmadığı için aşı olmayacağını söyledi. Sözen, “24-65 yaş arası fazla risk oluşturmuyor, dolayısıyla olmama gerek yok” dedi.

CHP’LİLER GÜVENMİYOR

CHP’li milletvekilleri ise ağırlık olarak aşının bilimsel güvenirliliğinin olmadığı kanaatinde bulunuyor. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici niye aşı olmayacağını şu sözlerle dile getirdi: “Güvenilirli değil. Çünkü bu aşı normal ilaç prosedürüne gelmemiş. Ben aşı olmayı düşünmüyorum.”

CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de aşı olmayı düşünmeyen milletvekilleri arasında yer alıyor.

CHP Milletvekilleri Onur Öymen, Mustafa Özyürek ve Çetin Soysal da aşı olmayı düşünmüyor; ama konuya esprili yaklaşmayı da ihmal etmiyorlar. CHP’liler, “Aşı olmayı düşünmüyorduk. Ama Sayın Başbakan ‘olmam’ dedikten sonra artık olabiliriz” dediler.

MHP’li milletvekilleri de aşı olmayı düşünmüyor. MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal aşı olmayacağını belirtirken, MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, “Devletin zirvesi (Başbakan) aşı olmayacağını açıklamışken ben niye güveneyim?” sözleriyle olmayacağını söyledi.

DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata : Bu konuda doktorlar da ikiye bölündü. Önceden yaptırmaya kararlıydım ama şimdi kararsızım.

DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan: ilk önce kendim ve çocuklarıma yaptırmayı düşünüyordum ama şimdi düşünmüyorum.

En Çok Aranan Haberler