ANKARA (İHA) - TBMM Okullarda Şiddeti Araştırma Komisyonu üyeleri önümüzdeki günlerde şiddet olayının en yoğun yaşandığı okullarda inceleme yapacak.
Komisyon üyesi Siirt Milletvekili Öner Ergenç, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aldıkları bilgiler ışığında şiddet olayının en çok yaşandığı okullar ile şiddet olayının hiç yaşanmadığı okullarda araştırma yapacaklarını kaydetti. Ergenç, gerekirse çocuk yuvalarında da incelemelerde bulunacaklarını bildirdi. Okullardaki şiddet olaylarını araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Tunceli Hasan Ali Yücel Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'ndaki 'cinsel istismar' olayının ardından şimdi de okullardaki şiddet olaylarını yerinde incelemek üzere harekete geçti. Komisyon, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Türkiye'de en çok şiddet olayının yaşandığı ve hiç şiddet olayının yaşanmadığı okulların listesini istedi. Komisyon üyesi milletvekilleri, bakanlıktan gelecek cevap doğrultusunda okullardaki şiddet olaylarını mercek altına alacak. Komisyon üyesi ve AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, komisyon olarak önümüzdeki süreçte 'alanda' çalışmalar yapacaklarını açıkladı. Şiddet olayının yoğun yaşandığı okullardaki sorunları bizzat yerinde inceleyeceklerinin altını çizen Ergenç, "Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okullar boyutunda alacağımız bilgiler ışığında şiddet olaylarının çok yoğun yaşandığı okullar ile şiddet olayının hiç yaşanmadığı okullarda inceleme yapacağız. İki tip okula gideceğiz. Neden şiddet var, neden şiddet yok, sorularının cevaplarını bulmaya çalışacağız" dedi.
Ergenç, çeşitli illerde yapacakları araştırma çerçevesinde velilerle, okul yönetimiyle, öğretmenlerle, okul aile birlikleri ve öğrencilerle görüşeceklerini kaydetti. Ergenç gerekirse şikayetlerin olduğu çocuk yuvalarında da inceleme yapabileceklerini sözlerine ekledi.
Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın önümüzdeki süreçte komisyona 'fahri danışmanlık' yapması kararlaştırıldı. Komisyon, çalışmaları sürerken zaman zaman Tarhan'ın görüşüne de başvuracak. Milletvekillerine brifing veren Tarhan, 1990 sonrası doğan çocukların birçok şeyle erken tanıştığını vurguladı. Tarhan, "Cinsellik ve şiddetin ön plana çıkarılmasından dolayı 0-18 yaş grubu bu iki unsurla erken tanıştı. Bu eğilimler çocuklarda erken ortaya çıktı" dedi. İskandinav ülkelerinde ergenlik yaşının 2 yıl erkene düştüğüne işaret eden Tarhan, "Şiddet insanların içinde var olan olgudan ziyade öğrenilerek var oluyor. Ergenlik kişinin kimliğini arayıp bulmaya çalıştığı bir çağdır. Bu çocuklara kültürel kimlik öğretilmeli. Aksi halde başka kültürlerin etkisinde kalıyor. Koruyucu ruh sağlığı değerlerini mutlaka çocuklara kazandırmalıyız" dedi.