ANKARA (İHA) - 'Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Yasa Tasarısı' Meclis Sağlık Aile Çalışma Sosyal Hizmet Komisyonu'nda değiştirildi. Kanun, TBMM ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait sporcu eğitim ve sağlık merkezlerinin de yasa kapsamına alınmasıyla kabul edildi.
TBMM Sağlık Aile Çalışma Sosyal İşler Komisyonu toplantısında, 'Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Yasa Tasarısı' ele alındı. Tasarı tartışmalarla ve değiştirilerek kabul edildi.
Tasarıya göre, Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, TSK, üniversiteler, mahalli idareler ve vakıfların dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki sağlık merkezleri, Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Yapılan değişiklikle, TBMM'nin sağlık tesisi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü`ne ait sporcu eğitim ve sağlık merkezlerinin de Sağlık Bakanlığı'na devri kabul edildi.
CHP'lilerin yoğun tepki gösterdiği, 'devir ve tespit işlemlerinde ve komisyon çalışmalarında bu kanunun uygulanmasından dolayı ortaya çıkacak anlaşmazlık ve tereddütleri gidermeye Başbakan yetkilidir' maddesi tasarıdan çıkarılarak, Başbakan'a hakemlik yetkisinden vazgeçildi.
Bu çerçevede devredilecek sağlık birimlerinde, devir tarihi itibariyle sürekli işçi kadrosunda çalışan personel, kadrolarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı'na naklolacak.
Bu sağlık birimleriyle ilgili olarak, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmış sözleşmeler, kredi anlaşmaları, devam eden yatırım projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları leh ve aleyhine sağlık hizmeti sunumundan doğan davalar, personelle ilgili adli ve idari davalarda hak, yetki, yükümlülük, alacak ve borçlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı'na geçecek.
Tasarı gereğince, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm sağlık birimleri; bunlara ilişkin her türlü görev, hak ve yükümlülükler, taşınır ve taşınmaz malların yanısıra taşıtlarla birlikte bedelsiz olarak Sağlık Bakanlığı'na devredilecek. Sadece SSK`ya ait birimlerin rayiç bedeli karşılığında devri söz konusu olacak. Konu ilk gündeme geldiğinde, SSK birimlerinin ücretsiz devri öngörülüyordu ancak buraların işçi ve işverenlere ait olduğu şeklindeki yoğun tepkiler üzerine bundan vazgeçildi.
Yasanın yayımından itibaren 3 ay içinde; devredilen her bir sağlık birimi için, birisi Maliye Bakanlığı, biri ilgili kurum-kuruluş, diğeri de Sağlık Bakanlığı temsilcisi olmak üzere 3 kişilik komisyonlar kurulacak. Devredilen birime ait tüm mal ve personel, bu komisyonlarca saptanarak tutanağa bağlanacak.
Bakanlığa geçmek istemeyen işçilerin yasal hakları ödenerek ilişikleri kesilecek. Benzer biçimde çalışan devlet memurları da kadrolarıyla birlikte devredilecek. Sözleşmeli personel için de benzer bir yöntem izlenecek ancak devredilen personele eski kurumlarında ödenen ücretler, döner sermaye payları da dahil olmak üzere, Sağlık Bakanlığı'nda benzeri statüde çalışanlardan fazla olamayacak. Devredilen kadro unvanlarından bakanlıkça ihtiyaç duyulmayan personel, durumlarına uygun kadrolara atanacak. Devredilen kurum kuruluşlardaki boş ve serbest kadrolar, devir tarihi itibariyle iptal edilecek.
Öte yandan CHPL'li İzzet Çetin'in, "Bakan manüplasyon yapıyor. Söz istiyorum" şeklindeki talebini, Komisyon Başkanı Erdöl'ün "Maddeler üzerinde görüşülürken söz alırsınız" diye reddetmesinin ardından, CHP'liler komisyonu terk etti.